clear

zoeken

search

Over de betaalmuur voor Belgische kranten

03 januari 2013

Het online nieuws van Belgische kranten zal in de loop van 2013 grotendeels verdwijnen achter een gezamenlijke betaalmuur. Dat nieuws bereikte mij twee weken geleden op de telefoon, via een kopje in Newsify. Het was gepubliceerd door een weblog. Omdat de vraag in hoeverre mensen bereid zijn te betalen voor online content me nog steeds boeit, zoch ik vandaag alsnog gericht naar extra informatie. Toegegeven, op de sites van De Volkskrant en De Redactie krijg ik wat meer informatie voorgeschoteld maar dat is toch geen informatie van het kaliber ‘daar zou ik ook voor betalen’. Ik zou ook niet betalen voor de financiële duiding van WSJ. Daar staat tegenover dat ik wel een kleine donatie heb gedaan t.b.v. van die mooie online encyclopedie, die me ook rondom dit onderwerp beter informeert dan menig nieuwssite.

Ik begrijp dat er geld verdiend moet worden. Het is logisch dat kranten en andere media experimenteren. Maar ik zie het nog steeds niet gebeuren dat mensen gaan betalen voor online nieuws. Er zijn te veel alternatieven, de aandachtsspanne is te kort en over de kwaliteit van het gebodene kun je vaak ook nog discussiëren. Dat een gigant als de New York Times nog enig succes boekt betekent niet dat iedere krant in staat is een deel van het verlies aan advertentieinkomsten te compenseren met een betaalmuur. Voor NYT zou ik zelfs misschien nog wel betalen. Of voor een blad als Wired. Maar voor een digitale, Nederlandstalige krant? Ik zou niet weten voor welke. Ik zie -nog steed-s alleen kansen voor een vorm van mediabelasting (zie de gerelateerde bijdragen).

Misschien is het wel zo dat mijn eigen mediagedrag en dat van mijn directe omgeving afwijkt van dat van het grote publiek. De tablet is ingeburgerd en wordt leesvriendelijker. Vanwege dat laatste begin ik zelf ook na te denken over de aanschaf van een iPad (Mini). Maar zal dat ook leiden tot het verruilen van de papieren krant voor een digitale? Ik ga de ontwikkelingen op afstand volgen en kom er ongetwijfeld nog eens op terug. Het feit dat ik er niet in geloof wil niet zeggen dat het ook niet gaat gebeuren, tenslotte. En het wil ook niet zeggen dat ik het de media niet gun. Ik zie kranten maar wat graag overleven.

Gerelateerd:
Wil jij betalen voor online content?
De betaalmuren van Rupert Murdoch: de tussenstand
De voordeur van New York Times gaat op slot, maar de achterdeur staat wagenwijd open
Verdienen aan aandacht: de nieuwe modellen van Google and The Next Web

@

Reageer