clear

zoeken

search

Online boeken huren en lezen: da’s (nog) niks voor mij

30 januari 2013

Over het online huren en lezen van boeken schreef Raymond Snijders vorig jaar een paar goede bijdragen (waaronder Online boeken lezen met de Online Reader van het Centraal Boekhuis en Huren, lenen en kopen van ebooks op ereaders of tablets: wie snapt het nog?). Interessante materie, maar ik deed er verder niets mee, om de doodeenvoudige reden dat ik er geen belangstelling voor had. Ik lees me weliswaar helemaal suf online, maar dan alleen artikelen en andere documenten. Als ik een boek wil lezen wil ik dat snel en procedurevrij kunnen doen. Daarom pak ik dan een papieren exemplaar, van de aanzienlijke stapel ongelezen titels, of open ik er eentje vanuit een map op een harde schijf, al dan niet extern. Lezen vereist gemak, vind ik.

Nu wist ik dat de veelgeprezen (ook door mij) Drvkkery sinds kort een nieuwe website heeft maar toen ik die bekeek op de iPhone constateerde ik dat die voor dat apparaat nog niet geschikt is. Presentatie en navigatie waren zo rommelig dat ik binnen de minuut alweer afhaakte. De ingangen naar de webshop en naar het online huren van boeken had ik dus ook nog niet gezien, laat staan aangeklikt. Een blogpost van uitgever Bob van Duuren leidde me er vandaag alsnog heen, op de laptop deze keer. Dat leek me een mooi moment om dat huren nu toch eens uit te proberen. Aan een boek voor 0,99 euro per dag kun je je tenslotte geen buil vallen, zou je denken.

Uiteindelijk kreeg ik het boek ‘Maanlicht’. van Hella Haasse, op mijn scherm maar de lust tot lezen was me toen al vergaan. Het navigeren naar de huurpagina verliep nog vrij soepel maar na het selecteren van het boek, de huursom en het winkelmandje moest ik me registreren als klant bij de Drvkkery, vervolgens de stappen van iDeal doorlopen, het boek ophalen, me registreren bij Centraal Boekhuis en vervolgens nog een paar keer de browser herladen. Pas toen zag Hellas pagina’s, die ik alleen mocht doorbladeren van links naar rechts, met secure muisklikken. Navigeren met de pijltjestoetsen of de spatiebalk is nog niet aan de orde.

Natuurlijk: je hoeft sommige procedures maar één keer te doorlopen en toegegeven: het concept van een piek per boek per dag is schappelijk. Maar het is mij toch nog een beetje ‘te veel doorbijten’ allemaal…en ik stel me zo voor dat ik niet de enige ben. Ik houd het voorlopig bij dat ouwe trouwe digitale leesvoer zonder drempels, en bij het papieren boek.

Gerelateerd:
Modern koopgedrag: De Drvkkery vs Bol.com
De Drukkery: een uitgekiend concept
Harvard Book Store: hoe een klassieke boekenwinkel de strijd aangaat met Amazon

@

6 Reacties

  1. Monique Eskens schreef:

    Ha Edwin, wat een goed stuk! Ik moet bekennen dat ik het zelf nog niet eens gezien heb op onze website… Snel even kijken, maar dankzij jou kan weet ik in ieder geval al meer.

  2. Ha Monique, dank je. Als jij er nog niet van weet ben ik wel meteen benieuwd of andere collega's er wel al vertrouwd mee zijn. Het staat ook niet zo prominent op de site. Ben wel benieuwd of het gaat lopen, of anderen het wel als prettig ervaren.

  3. Ingmar Koch schreef:

    Eerlijk gezegd vind ik een euro per dag redelijk kostbaar. Ik doe regelmatig toch wel een week of twee over een boek en voor vijftien euro kan ik het boek ook gewoon – en zo te lezen makkelijker – kopen.

  4. De inschatting of je een boek meteen kunt uitlezen of niet is in dezen ook wel belangrijk ja. Ik lees alleen in vakanties boeken in 1 of 2 rukken uit, en dan is er ook best vaak slechts karige wifi…

  5. Jeroen de Boer schreef:

    Een euro per dag? Dat vind ik erg veel geld (tientje per maand voor streaming muziekdienst ter vergelijk bijvoorbeeld)?

  6. Tsja, dat is ook zo. Ik dacht zelf echter meer in termen van apps. Dan vind ik 0.79 of 1,89 ook niet heel veel, t.o.v. bijv. games voor consoles die makkelijk 50 euro kosten. Maar het is maar hoe je vergelijkt en hoe lang je met iets wilt of kunt doen…
    Feit is natuurlijk dat er nog duizenden gratis of goedkopere alternatieven zijn, zeker als je de zucht naar recent loslaat.

Reageer