clear

zoeken

search

Middelburgse Grachtengordel: een prachtproject van Jan-Willem Antheunisse

04 januari 2013

Veel Zeeuwen kennen Jan-Willem Antheunisse als samensteller en als de karakteristieke voice-over van Trugkieke, misschien wel het meest populaire televisieprogramma van Omroep Zeeland. Wat bij minder mensen bekend is, is dat Jan-Willem in zijn vrije tijd werkt aan het project Middelburgse Grachtengordel. Over het ontstaan van dat project zegt hij zelf onder meer:

In augustus 2007 viert mijn moeder haar 87ste verjaardag. Mijn broer Johan (1949) en ik (1950) trakteren haar en de rest van de familie op een rondvaart door de Middelburgse wateren. Maar niet zo maar een rondvaart. Met de baas van Rondvaart Middelburg, Roland van Banning, komen we overeen dat Johan en ik ‘Het Verhaal’ doen.

We hadden al lang gezien dat de route van de rondvaart dat deel van Middelburg aandoet, waar wij in de Jaren ’50 onze jeugd hebben gesleten. Over die grachten en kaden en belendende straten wisten we uit ervaring veel te vertellen. We wilden onze moeder en de rest van de familie een tocht vol nostalgie bezorgen.

Zowel Johan als ik hebben ter voorbereiding nogal wat ‘echte Middelburgers’ benaderd om ons verhaal te checken en uit te breiden. Dat leverde een arsenaal op aan feiten en sterke verhalen over het leven en werken in het Middelburg van onze jeugd. Het gebied dat we vanaf nu aanduiden als de Middelburgse Grachtengordel. Dat klinkt wat ‘Randstedelijk’. In volle nederigheid constateer ik dat Middelburg feitelijk nog steeds een groot dorp is.

Middelburgse Grachtengordel richt zich specifiek op de het leven en werken van Middelburgers in de jaren ’50 en ’60, in en aan iets minder dan 50 straten van de stad. Dat kun je al thema gerust een niche noemen. Ooit komt er wellicht een boek. De website fungeert als een soort manuscript, vol prachtige verhalen, zoals die over de auto’s van toen, over de friteskramen of over de pliesies. Aan mooie foto’s uiteraard ook geen gebrek, bij deze man. De Grachtengordel is ook te vinden op Facebook.

Een aanrader!

Gerelateerd:
Trugkieke op YouTube: Dolle Donderdag in Middelburg
Pilot duurzame opslag Trugkieke

@

Foto: MG op Facebook

Reageer