clear

zoeken

search

Grassroots bibliotheekvernieuwing: is crowdfunding een optie?

13 januari 2013

In Waarom de gevestigde orde niet meedoet met 1825 dagen uit Jeanine Deckers haar verbazing over verzuchtingen rondom het project 1825dagen.nl. Ze geeft daarbij valide argumenten voor het uitblijven van reacties van overkoepelende organisaties op dat project. Nu was mijn enige Twitterreactie op de verzuchting  van Astrid Kraal de uitroep ‘Joh!’, waarmee ik maar wilde zeggen dat het mij ook niet verbaasde. Ik doelde echter niet op het uitblijven van bijdragen van reacties of bijdragen (dat vind ik tot op zekere hoogte ook logisch) maar op het feit dat ‘grassroots initiatieven’ maar zelden mogen hopen, of kunnen rekenen, op ondersteuning of facilitering vanuit organisaties. Er zijn uitzonderingen natuurlijk, maar voor zover ik weet ontstijgen die het niveau van het sponsoren van bijeenkomsten maar zelden.

Je zou kunnen stellen dat grassroots initiatieven dat ook altijd moeten blijven, zonder de beperkingen die organisatiebemoeienis met zich meebrengt, maar het is natuurlijk niet voor niets dat mensen, die zich aanvankelijk vol enthousiasme op projecten storten, na verloop van tijd afhaken, soms zelfs gedesillusioneerd. Er zit nu eenmaal een grens aan de tijd die je onbetaald in projecten kunt steken. Van de wind alleen kan niemand leven.

De werkelijke verzuchting is misschien wel dat we op den duur allemaal leren dat het nu eenmaal werkt zoals het werkt en dat de mensen die afhaken eigenlijk gewoon gelijk hebben. Die verzuchting ligt in het verlengde van vragen die al jaren blijven rondzoemen als een vernieuwend plan is gesmeed, of als een grassroots project eenmaal is gelanceerd: ‘hoe nu verder?’ en ‘hoe vertalen we dit goede idee nu naar de praktijk?’ (wie gaat het doen en hoe, en wie betaalt dat?)

Misschien is het wel gewoon tijd voor crowdfunding binnen de sector. Als er dan niet wordt bijgedragen of ondersteund door de gevestigde orde is de verzuchting wellicht duidelijker. Daar zijn ze immers wél voor, toch? Zou dat kans van slagen hebben?

Gerelateerd:
Over idealen, teleurstelling en de gevestigde orde

@

Afbeelding

2 Reacties

  1. tenaanval schreef:

    Ed,
    Mijn verbazing was tweeledig: aan de ene kant was ik verbaasd over de naïviteit van die opmerking. Hadden ze echt een reactie verwacht? Vanwege zo'n beetje dezelfde redenen als jij hier beschrijft.
    Maar aan de andere kant was ik ook wel verbaasd omdat het ook echt niet klopt om een reactie te verwachten, het is organisatorisch gezien gewoon niet terecht.
    Je kunt cynisch blijven doen over het gebrek aan initiatief op landelijk niveau maar dan wel vanwege de juiste redenen. Vooral dat laatste bleef maar in mijn koortsige hoofd rondmalen en omdat ik niet kon slapen heb ik dat stukje 'snachts nog geschreven. Het moest eruit 😉
    Overigens vind ik crowdsourcing nog niet zo'n gek idee. In heel abstracte zin is de gemeentepolitiek natuurlijk ook een vorm van crowdsourcing, maar dan anders…

  2. Ben ik met je eens hoor Jeanine. Zelf sla ik ook wel eens wat door in het kritisch zijn (zal wel compensatiedrang zijn ofzo) maar het is wel belangrijk om alle verhoudingen e.d. in de gaten te blijven houden.

    Misschien kun je bij dat crowdsourcing ook nog iets inbouwen dat deelnemende bibliotheken direct vruchten kunnen plukken als het eenmaal loopt. Dan kan er op dat niveau misschien ook nog iets bereikt worden…

Reageer