clear

zoeken

search

Google 2013: strijd als strategie

09 januari 2013

Is het niet gek? Ondanks het feit dat Google een belastingontduikende multinational is waar je veel kritiek op kunt en zou moeten hebben wordt mijn sympathie voor het bedrijf alleen maar groter. Als ik lees dat uitgevers van kranten (bijvoorbeeld in België, Brazilië en Duitsland) opnieuw jagen op financiële compensatie voor het feit dat Google hun sites indexeert, dan hoop ik altijd stiekem dat de zoekmachine ze gewoon eens een tijdje onvindbaar maakt, om te kijken wat er dan gebeurt. Van de berichten over de Franse provider Free krijg ik nog meer kriebels. Er mag dan weinig mis zijn met het blokkeren van advertenties maar als je eenmaal begrijpt dat dit ook gewoon draait om geldzucht en het in gevaar brengen van netneutraliteit weet je dat het opnieuw een pot is die een ketel verwijt.

Het spel van de Franse provider is vergelijkbaar met de strijd van Microsoft tegen Google in de VS. Ars Technica vat dat verhaal samen in The government leaves Google alone—what it means for users en verwoordt mooi wat het probleem van die strijd is:

Google didn’t make the Internet, and it doesn’t own the Internet. But it has become a dominant force in navigating the net. Today, those tools of net-navigation touch everyone, like it or not. It’s hard to imagine what the net would look like without them. Much of the war against Google that’s getting pushed in courts and in Congress—by newspapers, by the entertainment industry, by traditional software makers—is, in reality, a proxy war. The real battle is an impossible fight against the disruption and change wrought by the Internet itself. That’s not a fight worth cheering for, even for those deeply concerned with Google’s power.

Microsoft and other rivals had hopes for an assault from government regulators against Google—ideally, the same kind of massive antitrust litigation Microsoft had to endure back in the 1990s. Now, it’s quite clear that such action isn’t forthcoming in the US, and it’s less likely to happen in Europe now, either.

Die strijd in Europa gaat ook over concurrentiebelemmering. Dat daar kritisch naar gekeken wordt is een goede zaak. Maar dat al het verzet resulteert in verzoeken om financiële compensatie vind ik veelzeggend. Google vangt als hoge boom veel wind maar heeft ondertussen zelf de wind er ook goed onder omdat het, in tegenstelling tot een groot deel van de eisende part wél een goede strategie heeft en volgt. Ook voor de langere termijn. Juist voor de langere termijn. Google is nog lang niet uitgepiest in ieder geval.

Gerelateerd:
Google, de gebeten hond
Vertrouwen op Google
Meer over kranten en Google: vertrouwen maakt je niet rijk
Google aan uitgevers: 2 regels code
Gemiste kans: kranten die onlinkbaar over het web schrijven
Netneutraliteit

@

Reageer