clear

zoeken

search

Afbeeldingen verstoppen in liedjes

24 januari 2013

In de tijd dat de songteksten van popmuziek nog behoorlijk braaf waren was het een leuke gimmick om achterstevoren opgenomen boodschappen te verstoppen in liedjes. Toen ik als jong ventje m’n eerste platenspeler bemachtigde vonden ik en m’n maatjes het reuze spannend, om zulke boodschappen te traceren. De lol was eraf toen we de categorie herrie ontdekten (metal en punk). Die genres maakte het verbergen van boodschappen nogal, uhm, overbodig.

Zojuist las ik op Twisted Sifter over een moderne variant: het verbergen van afbeeldingen in muziek. Van het lezen van twee korte alinea’s over de werking van de spectrograaf krijg ik spontane wegtrekkers, maar ik begrijp wel dat je met obscure software als Coagula afbeeldingen kunt converteren naar audio, wat resulteert in een bestand dat je vervolgens weer kunt integreren in andere audio. Derden kunnen de afbeelding later dan weer visualiseren met zo’n spectrograaf. Mensen die dat mooi vinden kunnen een uitleg bekijken op YouTube.

Zo geheimzinnig als 30-40 jaar geleden wordt het natuurlijk niet meer, maar ik vind dit soort dingen toch altijd fascinerend. Van die dingen waar mensen mee bezig zijn, en waar jij geen flauw benul van hebt. Voor mij was het in ieder geval reden genoeg om ook de bijdrage te lezen over het bovenstaande gezicht in de muziek van Aphex Twin. Het ging zelfs bijna zo ver dat ik de muziek van die band nu eens ging beluisteren. Maar daar stak zo’n irritante reclame van YouTube weer een stokje voor. Ik word doodziek van ING en die Postcodeloterij, op momenten dat ik alleen maar even m’n muzikale spectrum wil verbreden. Ik hoop oprecht dat de grote G dat niet uit het oog verliest nu de zaken zo bizar goed gaan.

@

Reageer