clear

zoeken

search

EOD: Europese bibliotheken digitaliseren boeken op verzoek

03 december 2012

EOD, een boekendigitaliseringsdienst van 32 Europese bibliotheken, verspreid over 12 landen, bestaat al meer dan twee jaar. Even dacht ik dat deze dienst tot op de dag van vandaag aan m’n aandacht was ontsnapt, maar ik blijk er in juni 2012 al eens over te hebben geschreven in Wanneer gaat Nederland digitaliseren op verzoek? Ik heb er sindsdien nooit meer naar omgekeken, dat is alles.

Ik vind het nog steeds raadselachtig dat hier geen Nederlandse bibliotheken aan meedoen. Zou daar een goede reden voor zijn? Het is toch prachtig, dat je in bijvoorbeeld de catalogus van een bibliotheek in Parijs kunt zoeken naar titels die betrekking hebben op Middelburg, en vervolgens alleen maar op de knop ‘bestel een eBoek’ hoeft te klikken om het boek later als PDF te bemachtigen? Je krijgt het niet voor niets (ik zag bedragen tussen de 10 en 22 euro per aanvraag), maar stel nu dat je een boek vind dat belangrijk is voor je onderzoek, dan is dit toch gewoon een geschenk?

Bekijk de promotievideo en lees meer over de recente uitbreiding van EOD op InfoDocket. EOD is één van de antwoorden op de vraag hoe bibliotheken om kunnen gaan met de onwillige houding van uitgevers, als het gaat om de beschikbaarstelling van eboeken.

@

Reageer