clear

zoeken

search

Zeven jaar bloggen

06 november 2012

Het is deze week 7 jaar geleden dat ik begon met bloggen. Ik sta daar ieder jaar even bij stil. Ik bedenk dan niet alleen wat het verschijnsel me allemaal heeft gebracht; ik reis in gedachten ook langs de mijlpalen die laten zien wat er in de tussenliggende periode zoal is veranderd. Omdat je ÊÊn ding consequent blijft volhouden lijkt het soms alsof er van ontwikkelingen geen sprake is, maar dat is natuurlijk onzin. Rondom m’n ‘moederschip‘ is er ontzettend veel gebeurd. De wereld van informatie groeide sneller dan mijn vermogen mezelf daar op aan te passen bijvoorbeeld. De immer krimpende aandachtsspanne van mensen blijkt jaar in jaar uit nog korter te kunnen.

Gisteren hield ik grote schoonmaak in m’n adresboek bij Gmail. Ik stuitte op meer dan 200 namen van mensen met wie ik, sinds ik blog, digitaal of fysiek in contact kwam, maar die ik nu nooit meer hoor, zie of spreek. Dat hoort er ook bij. Als interesses niet meer gezamenlijk zijn scheiden de wegen zich meestal vanzelf. Soms voor een tijdje, soms voorgoed. Als je daar niet tegenkunt moet je de kennissen- en vriendenkring klein houden en daar veel tijd en energie in investeren. Voel je daar weinig voor, dan moet je accepteren wat de gevolgen zijn, zo simpel is het.

Bloggen voelt niet meer zo intens als, pak ‘m beet, een jaar of vier geleden, maar is nog steeds onderdeel van m’n ‘systeem’, het werpt nog steeds vruchten af. Als communicatieplatform, als online CV of als persoonlijk kennisarchief. Ik zie in ieder geval nog steeds geen reden om er de brui aan te geven. Die tien jaar haal ik vast ook nog wel…

@

Mensen die willen weten wat me dreef of drijft verwijs ik naar de archieven, of naar de interviews van afgelopen zomer, met Michael en 42Bis.

12 Reacties

 1. Andrea_knd schreef:

  Beste Edwin,

  dank je wel voor al die inspanningen die je gedaan hebt. De 1e alinea van dit stuk, komt het jou bekend voor? //kindernevendienst.files.wordpress.com/2012/10/niche.pdf

 2. Hoi Andrea,

  Dank je wel voor je reactie. Vond het altijd fijn om met jou over dit soort onderwerpen te bomen en vind het leuk dat je er uiteindelijk ook voor bent gegaan, en dan ook echt vanuit je eigen passie. Het komt me zeker bekend voor 🙂

 3. Karla schreef:

  Ik blog sinds 2008 en doe het ook nog altijd even graag. Het blijft voor mij de belangrijkste internet uitlaatklep, omdat het niet zo vluchtig is als de meeste andere sociale media. Groetjes //wereldmuziekavonturen.blogspot.com //karlaleest.blogspot.com //bibmaaseik.blogspot.com

 4. Peter de Kock schreef:

  Gefeliciteerd Edwin. Aan het getal 7 worden mystieke krachten toegekend…. Ik kan het weten want ik voetbalde vroeger met rugnummer 7 🙂

  Het leuke van jouw blog is hoe jij blogt, hoe ik jou erin herken. Al zou je bloggen over het weer, sport, politiek of over borduurpatronen, je zou met je manier van schrijven steeds weer verraden dat jij het bent en dat maakt het steeds leuk je moederschip te volgen.

 5. @f7808c2347fb1a101a3b9fc9f0f033be:disqus Hoi Karla, leuk om te lezen dat jij er ook nog steeds zo over denkt. Voorheen vond men blogs al wat vluchtig maar moet je nu eens zien inderdaad…

 6. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d:disqus Dank je Peter! Dat mystieke koester ik dan maar, het komende jaar 🙂

  Leuk dat ik blijkbaar toch een soort signatuur heb. Vroeg me ooit wel eens af of je, als je vergeten zou zijn dat je iets had geschreven, je later zelf altijd je eigen schrijven zou herkennen als je het zou lezen. Ben daar niet zeker van, maar de kans is wel groot….

 7. Dick Stolk schreef:

  Gewoon lekker vieren!! Goed gedaan Erwin, van harte en doorrrrrrrr

 8. Michael_Minneboo schreef:

  Ha Edwin, Gefeliciteerd met weer een afgerond jaartje erbij! Ik toost vanuit hier met een kopje koffie op je blog! Cheers, Mike

 9. Dank je wel Michael! Prosit!

 10. Alsnog gefeliciteerd! En leuk dat je even naar het verleden bent afgereisd om Blogger comments mee te nemen naar je toekomst 🙂

Reageer