clear

zoeken

search

Timothy Leary en Harvard: na 50 jaar herenigd

18 november 2012

Timothy Leary was een sleutelfiguur in de tegenbeweging van de jaren ’60. Omdat hij als wetenschapper aan Harvard in de problemen kwam door experimentele projecten met psilocybine namen veel vakgenoten afstand van hem, waarna Leary zich zou ontwikkelen tot dé man die hallucinogenen bekend maakte bij het grote publiek. Mensen als Aldous Huxley droegen ook hun steentje bij, maar die waren het niet eens met het idee van Leary dat zo veel mogelijk mensen kennis zouden moeten maken met geestverruimende middelen. Dat vonden ze eerder gevaarlijk dan interessant. Leary trok zich er niets van en ging zijn eigen weg tot aan zijn dood in 1996. Als onderzoeker, als schrijver, als pionier van internet én als voorvechter van drugsgebruik. Dat laatste zorgde er voor dat het nooit meer helemaal goed kwam, tussen hem en Harvard.

Zestien jaar na zijn dood komt daar echter verandering in. Harvard omhelst dit kleurrijke mens alsnog, door in de Harvard’s Houghton Library een groot deel van de Ludlow-Santo Domingo collectie op te nemen. Dat is een indrukwekkende collectie, die nu eindelijk gecatalogiseerd gaat worden. Als geïnteresseerde zou je willen dat er ook meteen een budget zou worden vrijgemaakt voor digitalisering. Als je alleen al ziet wat die subcollectie allemaal omvat! We zijn geneigd te denken dat we met internet alle waardevolle informatie wel zo’n beetje tot onze beschikking hebben. Niets is minder waar.

Gerelateerd:
Rust in vrede, Albert Hofmann
Lulkoek: de LSD van de CIA in Point-Saint-Esprit
Hallucinogenen 2.0: blogs, games, open source
Hyperborea & Erowid: bronnen voor mythologie, spiritualiteit en entheogenen
Als je de natuur verbiedt…

@

Reageer