clear

zoeken

search

Het jaar van de MOOCs

04 november 2012

Coursera? edX? Tot twee uur geleden zeiden deze twee namen me helemaal niets. MOOC’s? Ik had geen flauw idee. Dankzij een uitgebreid artikel in de New York Times, The Year of the MOOC,  weet ik nu dat het gaat om een fenomeen dat al langer bestaat maar pas dit najaar écht begint aan te slaan: Massive Open Online Courses.

“I like to call this the year of disruption,” says Anant Agarwal, president of edX, “and the year is not over yet.”
MOOCs have been around for a few years as collaborative techie learning events, but this is the year everyone wants in. Elite universities are partnering with Coursera at a furious pace. It now offers courses from 33 of the biggest names in postsecondary education, including Princeton, Brown, Columbia and Duke. In September, Google unleashed a MOOC-building online tool, and Stanford unveiled Class2Go with two courses.

Aan een grondige verkenning ben ik nog niet toegekomen, maar als ik lees hoe snel dit fenomeen groeit, en hoe universtiteiten er op reageren, dan durf ik toch wel te spreken van een ontwikkeling die er toe doet. Wilfred Rubens schreef  weliswaar dat er voor universiteiten geen reden tot paniek is, maar toch: houd het in de gaten, als onderwijs en digitaal leren je interesse hebben.

Zie ook een andere bijdrage van Wilfred: Massive Open Online Courses: nieuwe doelgroepen, innovatie en didactische verarming?

@

4 Reacties

  1. Jeroen van Beijnen schreef:

    Zelf een paar maanden geleden aan een MOOC over Open lesmateriaal deelgenomen. Een mooie manier om nieuwe kennis op te doen. De werkwijze is vergelijkbaar met die van 23 dingen (je zou 23 dingen IMHO zelfs als MOOC kunnen beschouwen).
    Hier zouden wij als bibliotheekwereld in het kader van professionalisering nog wel meer mee kunnen werken (Ipv dure mediacoach opleidingen e.d. volgen)

  2. J. Geraets schreef:

    Ik ontdekte de afkorting MOOC onlangs in de blog-post :
    'De markt van LMS in het hoger onderwijs'. LMS = Learning Management System, ook wel ELO = Eletronische LeerOmgeving.

  3. Dank Joost, interessant!

  4. Goed punt. Beter om alles meteen aan praktijkcases te koppelen, dan snijdt het mes aan twee kanten…

Reageer