clear

zoeken

search

Wat heb ik in godsnaam gedaan?

24 oktober 2012

Natuurlijk moest ik glimlachen, toen ik bovenstaande tweet van Eric-Jan vandaag voorbij zag komen, maar zonder er verder over na te denken antwoordde ik wel meteen “haha, dat is de beste modus van allemaal. Jammer dat je daar nog zo vaak uitgetrokken wordt. Blijft een strijd.” Het was een antwoord met een knipoog maar stiekem bedoelde ik het best serieus. Ik heb namelijk nog steeds het gevoel dat ik te weinig vrije ruimte voor mezelf creëer. Ik héb vrijheid, dat is zeker waar, maar ondertussen zie ik het keer op keer gebeuren dat een agenda die op zaterdag zo heerlijk leeg was in de loop van de week alsnog gevuld wordt.

Dat is deels onvermijdelijk, maar het betekent ook dat je nooit echt in het ritme kan blijven dat je voor ogen had. Het is natuurlijk prachtig dat je om 12 uur ‘s nachts nog achter je masjientje kunt kruipen om nog even vier uur te besteden aan graven in databanken en aan het vullen van een wiki, maar als je dan pas tegen elven weer uit bed komt, dan is de mailbox al weer zo vol dat je soms twee uur zoet bent met de beantwoording van al die berichten. Het nalopen van alle digitale platformen moet dan nog beginnen.

Ik doe het allemaal zelf, dus moet ook gewoon niet zeiken, maar ik ben nog wel hard op zoek naar de manier om het allemaal wat efficiënter te doen. Dat ik minder blog dan ooit tevoren, terwijl ik ook vrijer ben dan ooit tevoren, is voor mij een veeg teken.

Misschien moet ik eens wat tips uit Marc Andreessen’s Productivity Trick to Feeling Marvelously Efficient ter harte nemen. Gewoon eens opschrijven wat ik allemaal doe op een dag. Door dat te doen verander je weliswaar niets aan je productiviteit als zodanig, maar je gaat misschien leren (her-) waarderen wat je doet. Dat lijk je op de langere termijn inderdaad te gaan onderschatten, zeker als er geen collega’s meer zijn wiens productiviteit je naast die van jezelf kunt leggen.

Dat je ook het risico loopt in de valkuil van zelfoverschatting te stappen vergeet ik nu voor het gemak maar even.

@

Foto Finland: Mikko Lagerstedt

1 Reactie

  1. Eric-Jan schreef:

    daar ga ik morgen eens netjes op reageren. Maar eerst ff de bibliotheek sluiten en de boel opruimen alvorens mijn weekend begint. ;o)

Reageer