clear

zoeken

search

In zes minuten de kosmos door met The Known Universe

31 oktober 2012

Toen Pieter van der Hijden in zijn presentatie in Goes verwees naar de film Powers of Ten had ik geen flauw idee waarover hij sprak. Vandaag komen de beelden uit 1968 alsnog op mijn pad, dankzij een bijdrage op Open Culture: The Known Universe: The Hayden Planetarium’s Tour of the Cosmos Gets a Hans Zimmer Soundtrack.

De makers van de film uit 2009 (the Hayden Planetarium) werden geïnspireerd door de film van de broeders Eames, zoveel is wel duidelijk. De credits gaan dus ook naar die twee heren, maar even los daarvan: wat een duizelingwekkende reis schotelt The Known Universe ons voor in zes minuten! Ik ga zelf altijd al glazig kijken als mensen beginnen te rekenen in lichtjaren, maar deze video sleurt je doodleuk miljarden lichtjaren mee, naar de grenzen van de ruimte en tijd die wij kennen.

Dit soort beelden helpen je om alles weer even te relativeren. Al die opwinding om niks, al die listen, al dat bedrog. Het is nul. Niets. Nog geen zucht.

Gerelateerd:
De schaal van het universum: van het allerkleinste naar het allergrootste
Je brein is een heelal, het heelal is je brein
Gelezen: De godsformule
Staren naar miljoenen zonnen

@

Reageer