clear

zoeken

search

Het succes van lokaal: van Hart van Vlissingen tot Rondje Goes

23 oktober 2012

Als je de schat aan informatie die bibliotheken, archieven, musea, kranten, omroepen en andere organisaties in hun bezit hebben afzet tegen de interesse die veel mensen hebben voor lokale en regionale geschiedenis, dan  weet je gewoon dat er kansen liggen. Dat onderwerp houdt me al een jaar of tien bezig, ongeveer vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met projecten als de Beeldbank Zeeland en Geschiedenis Zeeland. De potentie van al die informatie is er niet kleiner op geworden, integendeel, maar als je terugkijkt moet je toch constateren dat er te veel initiatieven zijn geweest die na verloop van tijd stagneerden of zelfs strandden. De grotere spelers hebben mooie dingen neergezet en daarmee een publiek van formaat weten op te bouwen, maar onderweg is er ook veel blijven liggen. Samenwerkingsverbanden die nergens op uit liepen, het missen van de slag op het gebied van digitale interactie en de dialoog met het lokale publiek, de duiding van het ‘kleine nieuws’, het goed (dus ook via zoekmachines) ontsluiten van de inhoud van databanken, enzovoort.

Vanuit dat perspectief, en dankzij de positieve respons op Middelburg Dronk, boomde ik de afgelopen twee jaar met verschillende mensen over de mogelijkheden die er liggen op dat gebied. Soms vanuit een onafhankelijk standpunt, soms vanuit de visie van culturele of journalistieke organisaties. Het interessante is dat iedereen de potentie ziet, maar tegelijkertijd de eigen beperkingen moet onderkennen. De een heeft geen geld, de ander heeft geen tijd of andere prioriteiten. Maar juist vanwege die constatering ga je op den duur alleen maar meer mogelijkheden zien. Een goed stadsblog! Crowdsourcing rondom foto’s en bewegende beelden! Je kunt zonder veel moeite toepassingen bedenken, zeker als je de verbinding maakt met sociale media. Je zou verwachten dat die inmiddels wel zijn ingeburgerd, maar over het algemeen moet je vaststellen dat organisaties die tot op heden vooral gebruiken als extra uitzendkanaal. Sociaal wordt het pas als je er veel tijd in investeert en het persoonlijk maakt. Dat vinden organisaties ingewikkeld.

Dat biedt ruimte voor nieuwe initiatieven. Die kom je dan ook steeds vaker tegen:

 • Arnhem Direct van Marco Derksen was zo succesvol dat TMG het vorig jaar overnam en er Arnhem Dichtbij van maakte. 
 • Sinds een paar maanden volg ik met belangstelling de ontwikkelingen op Stadslog (Rotterdam)…
 • …en las ik met een grijns over het succes van  I love Noord (Amsterdam)

En ook in Zeeland gebeurt er van alles:

Ik vind het razend interessant allemaal. Toegegeven: ik kijk natuurlijk ook of het ene initiatief het andere het gras niet voor de voeten wegmaait (er wordt tenslotte ook gewerkt aan een Vlissingse variant van Middelburg Dronk) maar ik vind het vooral bemoedigend om te zien dat de potentie van lokaal en regionaal zo groot is. Ik hoop nog steeds dat de gemeentes en provincies van deze wereld dat ook gaan inzien en zulke initiatieven steun en ruimte gaan geven, in plaats van het zelf proberen met beperkende protocollen en richtlijnen, maar besef na tien jaar ook dat die kans klein is. Laat de duizend blommen dus maar bloeien. Het leeft!

Gerelateerd:
De Zeeuwse digitale versnippering
Populaire Zeeuwse sites: Zeelandnet en HVZeeland.nl
Zeelandweb, Wat is nou je.nl en Omroep Zeeland Sport
Zeeuwse Gemeenten scoren geen punten met websites
Juun.nl: Zeeuwse uitjes in modern jasje
Bibliotheken op Twitter: folder of conversatie?

@

10 Reacties

 1. Rondje Goes schreef:

  Rondje #Goes had binnen 2 dagen ruim 100 volgers. Dagelijks komen er tientallen bij. Voldoet dus aan behoefte. Gevoel van nostalgie.

 2. Ja, dat is leuk om te zien! Zulke dingen moet je ook wel tijd gunnen natuurlijk. Gewoon volhouden en veel promoten. Succes!

 3. Stefan Daane schreef:

  Het succes van Hart van Vlissingen is toevallig ontstaan. De Facebookpagina bestond al langer, maar na het plaatsen van een aantal oude foto's kwamen er ontzettend veel likes en reacties. In drie weken tijd ruim 1000 fans en een hoop nieuwe foto's die door verschillende mensen op de pagina worden geplaatst. Vooral de herinneringen bij een foto zijn fantastisch. Er wordt een oude foto geplaatst en direct krijgt het plaatje een verhaal door het commentaar van verschillende mensen. Geweldig!

 4. @twitter-19034478:disqus dat proces zag ik zich ontwikkelen inderdaad. Mooi is dat. Leek wel of Vlissingen daarop zat te wachten 🙂 Ben jij betrokken bij de site? Ik ben wel benieuwd wie achter al die initiatieven zitten…

 5. Stefan Daane schreef:

  Ja, ben inderdaad betrokken bij de site. Sterker nog, ik heb de pagina en site opgezet. Het is een beetje uit de hand gelopen, maar wel ontzettend leuk om te doen 🙂

 6. Wat leuk Stefan, goed bezig! Als we elkaar eens tegenkomen drinken we eens een biertje, als je daar zin in hebt. Niks mooier dan dingen die uit de hand lopen 🙂

 7. J. Geraets schreef:

  Dit sluit mooi aan op Marco Derksen's blogpost : Help, de burger praat terug!.

 8. Dank Joost! Meteen de ontdekking van een nieuwe blog van Derksen voor mij 🙂

 9. J. Geraets schreef:

  Graag gedaan : Koneksa Mondo doet me ook aan Ubuntu denken, zowel de filosofie als de linux-distributie…

Reageer