clear

zoeken

search

Fablabs en bibliotheken: een sympathieke combinatie

07 oktober 2012

Een aantal leden van de Jongerenraad in Goes vatte begin dit jaar het plan op om een Fablab te beginnen in die gemeente. Zij beschreven dat plan kort op hun eigen website:

De werkgroep FabLab is bezig om een FabLab in Goes te starten. Een FabLab is een plaats waar machines te staan om in principe alles te maken, of apparaten te maken waarmee je alles kan maken. In praktijk staan er in een FabLab onder andere een lasersnijder, 3D printer en CNC frees. Wanneer mensen in een FabLab iets ontwerpen en maken dan moeten ze hun ontwerp online delen. Hierdoor ontstaat er veel open innovatie in FabLabs. Om te zorgen voor extra meerwaarde onderzoeken we de mogelijkheden van het combineren van bijvoorbeeld bibliotheek, FabLab en flexibele werkplekken.

Een van de eerste organisaties waar de werkgroep aanklopte was Bibliotheek Oosterschelde. In maart gaven Geert Roumen en Leen Moerland een presentatie over de mogelijkheden die eigenlijk alle aanwezigen (specialisten en leden van het MT) enthousiast maakte. Die presentatie kreeg afgelopen dinsdag een vervolg, in de vorm van een kennismakingsavond met vertegenwoordigers uit het onderwijs, een demonstratie van een 3D-printer en een interessante presentatie van Pieter van der Hijden, van Sofos.

Waarom ik zelf erg enthousiast ben over dit concept legde ik eerder al eens uit. Dat Fablabs veel meer kunnen zijn dan alleen ruimtes waar nerds naar hartelust mogen knutselen werd ook nog eens goed duidelijk gemaakt door van der Hijden. Hij vertelde over de vele varianten die je wereldwijd tegenkomt, van kleine mobiele voor een prijs van 2500 euro, tot hele grote waarvan een enkele machine het tien- of honderdvoud van dat bedrag kost.

Juist vanwege het feit dat Fablabs zijn gestoeld op de Open Sourcegedachte en veel raakvlakken hebben met het onderwijs, zijn ze superinteressant voor bibliotheken. Denk aan koppelingen met de interneteilanden en gamezones, denk aan het verband met de ‘Bieb op School’, denk aan Mediawijsheid en de ontmoetingsfunctie. Denk aan digitale etalages en het uitlichten van collecties.

Dit is een onderwerp dat aandacht verdient. In Zeeland, maar natuurlijk ook elders. Als je nog niet veel weet over dit onderwerp hierbij alvast een paar lees- en kijktips:

Gerelateerd:
Blijven dromen: bibliotheken als centra voor multimedia en technologie
Instructables: een Open Source Restaurant
3D printen breekt door

@

Foto boven: Bibliotheek Detroit

3 Reacties

 1. J. Geraets schreef:

  Linktips in dit kader :
  – het wiki van FabLab Zuid-Limburg in Maastricht;
  – de website van FabLab Zuid-Limburg;
  – over FabLab's op Bibliotheek 2.0.

 2. Geert Roumen schreef:

  Zie ook de website van het toekomstige FabLab //fablabgoes.nl/ , mensen met interesse kunnen altijd mailen naar jongerenraad@goes.nl

Reageer