clear

zoeken

search

Het verhaal van twee websites

20 september 2012

Afgelopen maandag gingen de nieuwe websites van Bibliotheek Oosterschelde (en die van de andere bibliotheken in Zeeland) en van de verkiezing van het Nieuw Zeeuws Meisje online. Ik was betrokken bij de ontwikkeling van beide. Dat ik het daarom mooi vond om te zien dat ze vrijwel tegelijkertijd gelanceerd werden lijkt me een logisch verhaal.

Je kunt beide projecten nauwelijks met elkaar vergelijken, maar als direct betrokkene doe je dat onwillekeurig toch. Je weet dat de bibliotheeksite slechts een klein radertje is van een groot geheel en dat de website van JB Diesch op zichzelf staat, en dat de eerste mede daardoor veel complexer is dan de andere, maar juist daarom is het interessant om te zien hoe verschillend de processen voorafgaand aan de lancering zijn geweest.

De ene site werd binnen een week gerealiseerd, na een overleg van twee uur tussen opdrachtgever, de ontwerpers, de programmeur/ontwikkelaar en de contentmanager. De lancering van de andere website werd voorafgegaan door een proces van meer dan anderhalf jaar, met talloze bijeenkomsten en stapels documenten.

Nogmaals, iedere vergelijking in dezen gaat mank. Een site die draait op verschillende cms’en, die moet kunnen ‘praten’ met lokale, regionale en landelijke platformen, en ook nog eens rekening moet houden met allerlei bestaande en toekomstige werkprocessen en -afspraken kun je niet zomaar even uit de grond stampen, echt niet.

Maar ik ben een ‘plug & play-man’. Ik vind de inhoud en het snel en effectief kunnen verspreiden daarvan vele malen interessanter dan de techniek erachter. Ik houd van laagdrempelige systemen, waar iedereen zonder voorkennis binnen een uurtje mee aan de slag kan. Met ingebakken sjabloontjes en met koppelingen naar alle media die er voor de consument van nu toe doen.

Noem me gerust een kortzichtige idioot, maar ik weet het nu echt zeker: liever de beperkingen maar wel het tempo van platformen als WordPress, dan de gedegenheid van systemen die in theorie meer kunnen maar die in de praktijk veel complexer zijn. En ook liever kleine en onafhankelijke teams die direct aan de slag kunnen, maar dat is weer een ander verhaal.

@

Reageer