clear

zoeken

search

De regionale krant over internet…in 1994

06 september 2012

Sinds een paar dagen circuleert er een screenshot van een oude voorpagina van The Sun op het web. De pagina zou afkomstig zijn uit 1991 en is getooid met de kop ‘World Wide What?’ en heeft als ankeiler ‘Computer web to change billions of lives (yeah, right)’. De voorpagina blijkt echter een geintje te zijn van The Sun zelf, in het kader van het project Hold Ye Front Page. Zo gaat dat, op die digitale snelweg. Het artikel deed me wel afvragen in welk jaar regionale kranten voor het eerst melding maakten van internet. Bij zulke vragen biedt de Krantenbank Zeeland uitkomst.

Ik leerde dat de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste was, in 1993, met een verslag van een hackersconferentie waarin internet wordt genoemd. Een jaar later duikt het verschijnsel ook op in diverse artikelen van de PZC. Zo kunnen we lezen dat Adam Curry internet gebruikte voor een televisieprogramma, dat de Rolling Stones het eerste live optreden verzorgden via het web en dat de zakelijke wereld er vrijwel meteen bovenop dook. Tot zover dus de mythe dat geld de gebruiker volgt.

Het bovenstaande artikel is van 30 december 1994. Fotograaf Ruden Riemens nam er speciaal een paar foto’s van een terminal in de bibliotheek van de Hogeschool Zeeland voor. Niet voor niets natuurlijk. Bibliotheken waren er ook vroeg bij. Grappig is wel dat de geïnterviewde specialist, ene Mestrom, in de laatste alinea stelt dat hij niet gelooft dat er in de toekomst massaal ‘naar internet zal worden gegrepen’ omdat het te complex en te omvangrijk zou zijn. Daar sloeg hij de plank mis, maar een zin later maakt hij het wat mij betreft weer goed met de opmerking dat hij meer verwacht van de intelligente telefoon, ‘waarmee op een eenvoudige manier allerlei activiteiten kunnen worden gedaan’. Wie dat al zag in 1994 zag meer dan menigeen.

@

4 Reacties

  1. Robert Krom schreef:

    Wat een leuk artikel! Ik heb het doorgezonden naar mijn informatiespecialist collega's.

  2. anusvogel schreef:

    mompelt iets als dat dat nog heel groot gaat worden dat internet

Reageer