clear

zoeken

search

De Philips LaserVision…uit 1983

27 september 2012

In de Krantenbank Zeeland vond ik een advertentie van Viduet, de videotheek waar ik eind jaren ’90 zelf werkte. Tot mijn verbazing dateert deze aanprijzing van Philips LaserVision (“het spiksplinternieuwe beeldfenomeen nu te huur voor maar 65 gulden per week”) van 7 mei 1983. Tot op de dag van vandaag verkeerde ik in de veronderstelling dat de beeldplaat pas op de markt verscheen toen de CD al gemeengoed was, ergens na 1985. Niet dus. De beeldplaat werd al ontwikkeld in de vroege jaren ’70 en zou na het floppen juist worden doorontwikkeld tot de Compact Disc.

Dit weetje doet ook mijn herinneringen aan de bibliotheek van de jaren ’80 in z’n voegen kraken. Ik dacht dat de bibliotheek ook een paar jaar beeldplaten te leen had, maar voor mijn gevoel was dat veel later. Dat zal dan ook wel niet kloppen. De vraag naar dit product kan dan toch nooit groot zijn geweest? Of verwar ik de beeldplaat met de CD-i, uit 1991? Dat apparaat was ook al geen lang leven beschoren…

Ik ga dit eens navragen bij een oud-collega. Het is helemaal niet belangrijk, maar ik wil het toch graag weten.

@

11 Reacties

  1. Michel schreef:

    De beeldplaten die de bibliotheek te huur had waren volgens mij de herintroductie van de laservision technologie onder de naam LaserDisc. Daarvan herinner ik ook nog dat deze bij Free Record Shop redelijk gepushed werden in dezelfde periode die jij herinnert.

  2. Henk Kosters schreef:

    Volgens mij had de Provinciale Bibliotheek van Zeeland of de OB Middelburg vroeger een paar beeldplaten, maar weet het niet zeker. Kon niks vinden in de catalogus.

    Ach… de CD-I. Janneke en ik zijn nog eens op een presentatie van de CD-I geweest in het Evoluon. Mooie beelden, fraaie plaatjes en een voortreffelijke lunch bovenin het Philipsgebouw, maar de CD-I is jammerlijk geflopt.

  3. Hoi Henk, dank voor je reactie. Ik denk dat ik dan toch de CDi voor ogen had. We onthouden vaak de succesproducten, dat zal het wel zijn 🙂

  4. Ik zoek het straks ff voor je op, staat ongetwijfeld in mijn referaat van IDM over Bewaarbeleid van Optische Schijven. Hierin ook hele geschiedenis van optische schijf. Nee, nog beter. Ik stuur je het hele referaat wel via We Transfer 🙂

  5. De CD-i stamt uit 1991, volledig geflopt. Zie //nl.wikipedia.org/wiki/Cd-i

    Optische schijven waren er al veel langer. Uit m'n referaat 'Bewaarbeleid optische schijven' (pagina 7 ev):

    "De eerste optische schijf ziet in 1957 het licht als de Italiaan Rubbiani op de Salone Internazionale della Tecnica een primitieve beeldplaat presenteert. Een kleine tien jaar later vindt James T. Russell een optisch opbergsysteem uit voor digitale audio en video, waarvoor hij in 1970 patent aanvraagt. Het eerste patent voor een OS werd echter aangevraagd door David Paul Gregg. Paul Gregg deed zijn uitvinding toen hij werkte voor de Amerikaanse firma 3M. Hij begon later zijn eigen firma, Gauss Electrophysics Inc. Omdat een videoplaat de mogelijkheid gaf om goedkoop films aan de man te brengen, zag de filmproducent MCA wel wat in deze uitvinding. In 1968 kocht MCA Gauss Electrophysics Inc, uiteraard inclusief de 'optische' octrooiportefeuille.

    Geïnspireerd door deze Amerikaanse ontwikkelingen begon in 1969 een groepje onderzoekers in het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) te Waalre te experimenteren met videoplaten. In 1975 besloot Philips tot samenwerking met MCA. In 1978 werd eindelijk de lang verwachte Video Long Play (VLP) op de Amerikaanse markt geïntroduceerd. Een VLP is 30 cm in doorsnede (11,81 inches), dezelfde afmetingen als een grammofoonplaat.

    Twee ingenieurs van Philips Audio, Loek Boonstra en Toon van Alem, experimenteerden al sinds 1975 met digitaal geluid. Sony werkte aan een optische digitale audioplaat. In 1978 gingen Philips en Sony samenwerken bij de ontwikkeling van een audioplaat. Al in maart 1979 had Philips een prototype van de audioplaat, de Compact Disc, en het afspeelapparaat gereed.

  6. Thanks, zal die later eens rustig bekijken!

  7. Rob Blei schreef:

    @Edwin,
    Met name de LBC (Landelijke Bibliotheek Centrale), toen nog zelfstandig, wat later onderdeel van het NBLC, was erg actief met beeldplaten. Het oude archief van het NBLC is opgenomen in het Nationaal Archief.
    Zie de verwijzing: //www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/index/eadid/2.19.132/inventarisnr/1476/level/file
    De beeldplaatcollectie van de LBC in 1983. Ze hadden ook interactieve beeldplaten.

    Jammergenoeg is het document zelf niet op te vragen.
    Maar als uit te lenen object was het een mislukking. Niemand had thuis een beeldplaatspeler.

  8. Dank je Rob, voor dit kleine inkijkje in de geschiedenis. Fascinerend hoor!

  9. Anoniem schreef:

    Het was 1974 toen Philips de beeldplaat introduceerde en in 1978 kwam hij op de nederlandse markt.
    In 1980 hadden we er een die na 5 jaar stuk ging de platen hebben we bewaard toen en in 1994 konden deze op een laservision van pioneer probleemloos worden weergegeven. In 2002 een pioneer speler die zowel laserdisc uit 1978 kan afspelen alsmede DVD en CD gekocht. Dit werkt nog steeds en de platen van de eerste generatie weliswaar met analoog stereo geluid zijn dus nu 35 jaar oud.

  10. DUIV schreef:

    Die heb ik als kind ook bij Viduet gezien. Verhuurde ze i.c.m. beeldplaat van Star Wars. Deed mij echt watertanden. Ik denk dat ik in die tijd al een latente gadget freak was.

  11. @Tony: haha, was toen wel bijzonder inderdaad. Ze hebben ons al vroeg gek gemaakt 🙂

Reageer