clear

zoeken

search

Applaus voor Europeana en het Rijksmuseum

12 september 2012

Kijk! Daar knapt een mens van op! Waar sommige erfgoedinstellingen nog krampachtig werken met slotjes, stempels en c’s in cirkeltjes, daar gooien grote spelers in het veld het roer radicaal om. Europeana gaat open. Het Rijkmuseum gaat open. Dat is, zoals Neatorama het stelt, meer dan episch. Een stimulans in plaats van een verbod, bij miljoenen digitale objecten. Zo geef je digitaal cultureel erfgoed de kans die het verdient. Hulde!

Update 04 november: na het bekijken van Rijksstudio wordt mijn bewondering voor deze organisatie nog groter. Wat een mooi project! Lees er meer over op HP de Site en Open Culture.

Gerelateerd:
Europeana terug op het informatietoneel
Vernieuwingen bij Europeana
Europeana presenteert strategie tot 2015

@

4 Reacties

  1. Christian schreef:

    Was inderdaad een prachtig bericht gisteren, en een stimulans voor andere instellingen. Overigens gaat het bij Europeana 'slechts' om de metadata, dus niet om de objecten zelf. Daar zit dus nog steeds een soort slotje, stempeltje of wat dan ook op (tenzij een instelling zelf daarvan afziet natuurlijk). Hoe dan ook, een grote stap voorwaarts!

  2. Je komt inderdaad ook nog beperkingen tegen. Bij sommige afbeeldingen staat de cc-licentie, bij andere free access of zelfs paid access (zeldzaam gelukkig). Maar mooi ist!

  3. Rogier schreef:

    Het Rijksmuseum IS al een tijdje open, via rijksmuseum.nl/api. Dat wat ze onlangs aankondigden, is geloof ik een soort publieksversie.

  4. Mooie tip Rogier, zie dat er al best wat toepassingen zijn ontwikkeld. Nog beter dus eigenlijk 🙂

Reageer