clear

zoeken

search

Wikiwapens: wapentuig gaat Open Source

26 augustus 2012

Begin ik net een beetje te wennen aan het idee van een toekomst waarin 3D-printen een belangrijke rol zal spelen, en probeer ik me voor te stellen wat je zoal zou kunnen fabriceren met die technologie, lees ik op WebWereld het artikel Open source-project maakt zelfgeprinte vuurwapens. Daar had deze jongen dus nog niet aan gedacht. En aan de mogelijkheid dat de ontwerpen online en Open Source zouden gaan al helemaal niet:

Het machinegeweer dat een wapensmid fabriceerde met een 3D-printer, is nu een open source-project. Defense Distributed wil met ‘WikiWapens’ vuurwapens in de handen van iedereen stoppen. WikiWeps is een project waarmee een werkend wapen wordt gemaakt dat door 3D-printers wordt geproduceerd. Oprichter Defense Distributed zamelt de komende tijd geld in voor dit streven. Ondertussen proberen de initiatiefnemers een community op te zetten van enthousiaste hobbyisten die bijdragen aan een vuurwapen dat uit de printer komt rollen.

Er is al een wiki en er staan al CAD-tekeningen online. Ik vind het allemaal nogal wat, maar ik begrijp tegelijkertijd ook wel dat het een logische ontwikkeling is. Internet en boeken democratiseren nu eenmaal alle soorten informatie, ook de gevaarlijke. Wij vredelievende burgers moeten ondertussen maar hopen dat het printen van kogelvrije vesten ook binnen handbereik ligt. Maar je zult zien dat deze ontwikkeling straks weer wordt gebruikt om te ageren tegen Open Source en 3D-printen, in plaats van tegen de krankzinnige wapenlobby van de VS. Zo gaat het altijd.

@

3 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    Mijn idee : 'Hobbyist bouwt aanvalswapen met 3D-printer' #3Dprinten

  2. @google-e0f522ae214378ab69fd2ce2e4efa59d:disqus +1 🙂

  3. Anoniem schreef:

    Dit hou je niet meer tegen. Mensen die tegen wapens zijn hebben twee keuzes: of ze gaan ook pro gun worden of ze accepteren buitenzinnige overheidsmaatregelen waarbij alles en iedereen 24/7 gecontroleerd wordt of ze ook maar denken aan iets wat verboden is. Iedereen bewapenen en het geweldsmonopolie van de staat doorbreken is ook een uiting van het in het artikel genoemde democratisch proces. Een vuurwapen blijft namelijk de grote gelijkmaker. Of je nu ster, slap, jong of bejaard bent, met dit werktuig heeft iedereen een gelijke kans op verdediging en dat heeft niks met welke wapenlobby ook te maken.

Reageer