clear

zoeken

search

Verdienen aan de rokende mens

18 augustus 2012
De media besteedden afgelopen week opmerkelijk veel aandacht aan de bestrijding van de tabaksindustrie. Eerst las ik dat een onderzoek van de Universtiteit Maastricht uit heeft gewezen dat ‘waarschuwingen op pakjes sigaretten niet werken’, twee dagen later leerde ik dat Australië logo’s en andere merkuitingen op sigarettenpakjes gaat verbieden: alle verpakkingen van tabak worden daar vanaf december olijfgroen gemaakt. En voorzien van waarschuwingen. Het Nederlandse onderzoek is down under blijkbaar nog niet doorgedrongen.
Weer twee dagen later werd duidelijk hoeveel er gerookt wordt. Het artikel Helft mannelijke wereldbevolking rookt – ‘mondiale epidemie’ meldt dat wereldwijd maar liefst de helft van de mannen en ruim één op de tien vrouwen tabak rookt, pruimt of snuift. Dat zijn schrikbarende cijfers. Maar in datzelfde artikel staat ook een passage die samenvat wat het werkelijke probleem is: “Voor elke 9.100 euro die overheden in die landen aan tabaksaccijnzen binnen krijgen, geven zij slechts één euro uit aan campagnes om de bevolking te wijzen op de negatieve gevolgen van roken.”
Dat is een uitspraak die je gerust even mag laten bezinken. Bedenk vervolgens dat de Nederlandse overheid in 2010 meer dan 11 miljard euro opstreek aan accijnzen (behalve tabak ook alcohol en brandstof) en je begrijpt dat de hele discussie over het bestrijden van verslavingen eigenlijk nergens over gaat. Dat verbieden van reclames en het aanbrengen van waarschuwingen gebeurt omdat ‘men’ toch iets moet, niet omdat ‘men’ werkelijk wil dat we massaal stoppen met onze slechte gewoontes. Daar is het allemaal veel te lucratief voor.
Laten we nog maar even lachen om dat filmpje van vorig jaar, ‘Da bestoet al 200 jaar, smoeren in a stamenei’. Het blijft geestig om die stamgast van zijn kruk te zien lazeren met zijn pintje.
Gerelateerd:
@

Reageer