clear

zoeken

search

Prachtig! Internet Archive stelt collecties beschikbaar via BitTorrent

08 augustus 2012

Geweldig nieuws: Internet Archive heeft meer dan een miljoen bestanden uit de database van de website beschikbaar gesteld als torrents. Voor de mensen die daar niet bekend mee zijn nog even een omschrijving van die techniek, afkomstig van de website van mijn favoriete programma uTorrent:

BitTorrent (vaak afgekort naar ‘BT’) is een protocol waarmee je snel en efficiënt bestanden kunt downloaden. Het is een P2P-protocol (peer-to-peer). Dit betekent dat je downloadt en uploadt van en naar andere mensen die dezelfde bestanden downloaden. BitTorrent wordt vaak gebruikt voor de distributie van grote bestanden of populaire bestanden, omdat het voor gebruikers zoals jij een goedkope, snelle en efficiënte manier is om bestanden te verkrijgen.

Op TorrentFreak kun je meer lezen over dit initiatief. Een citaat:

Starting today, all new files uploaded to the Archive will also be available via BitTorrent. In addition, a massive collection of older files including concerts from John Mayer, Jack Johnson and Maroon 5 and the Prelinger collection are also being published via torrents. “I hope this is greeted by the BitTorrent community, as we are loving what they have built and are very glad we can populate the BitTorrent universe with library and archive materials,” Internet Archive founder Brewster Kahle told TorrentFreak. “There is a great opportunity for symbiosis between the Libraries and Archives world and the BitTorrent communities,” he adds. At the time of writing the Internet Archive is seeding 1,398,875 torrents, but hundreds of new ones are being added every hour. The Internet Archive recognizes that BitTorrent is now the fastest way to download files.

Dit is een mijlpaal. Uiteraard omdat het bereik van materiaal uit het publieke domein wordt vergroot maar ook omdat Peer to Peer (P2P) hiermee een belangrijke steuntje in de rug krijgt. Dat kan beslist geen kwaad. Het BitTorrent-protocol is namelijk populair bij miljoenen internetgebruikers, maar wordt verguisd door de entertainmentindustrie, omdat het protocol ook veel gebruikt wordt voor piraterij.

Extra interessant vind ik de opmerking van Brewster Kahle (de oprichter van Internet Archive) over de mogelijke inzet van het protocol voor de duurzame opslag van digitale collecties. Ik herinner me nog goed dat een stagiair, Merlijn Boogerd, in 2007 onderzoek deed naar de mogelijkheden die er lagen voor de Zeeuwse Bibliotheek, op dat gebied. Een van de mogelijkheden die hij onderzocht was opslag via P2P. Als ik het me goed herinner vond hij dat een bijzonder interessant alternatief maar moest hij toen vaststellen dat de tijd er nog niet rijp voor was. Vijf jaar later liggen de kaarten blijkbaar anders. Daarmee is deze mijlpaal ook een nieuwe reden voor bibliotheken om een samenwerkingsverband met archive.org te overwegen.

Gerelateerd:
150 miljard internetpagina’s in een container
The Internet Archive
Hoe Kahle’s Open Library boeken digitaliseert
Massadigitalisering: 9 bronnen voor e-boeken op een rij gezet
Internet Archive importeert honderdduizenden scans uit Google Books

@

Reageer