clear

zoeken

search

Drupaldroefheid

31 augustus 2012

Contentmanagementsystemen zijn er in alle soorten en maten. In de loop van de jaren heb ik op een basisniveau leren werken met een klein deel daarvan. Ik zou mezelf willen omschrijven als een beginner, op dat gebied, net een level hoger dan de ‘noob‘.

Terugblikkend constateer ik dat de meeste CMS’en mij niet konden bekoren omdat ze me vrijwel altijd het gevoel gaven dat ik dom ben en langzaam leer, dat ik dingen vergeet en dat ik niet in staat ben logische verbanden te leggen. Misschien is dat gevoel wel terecht, dat kan ik niet uitsluiten in dezen, maar zelfs als dat zo is vind ik dat een goed excuus heb: ik ben een kind van de ‘webbased platformen’. Die hebben een verwend nest van mij gemaakt.

Daarmee bedoel ik dat ik al jaren intensief werk met publicatieplatformen als Blogger, WordPress, Ning en MediaWiki, en regelmatig experimenteer met nieuwe sterren aan het firmament, zoals Tumblr. Over de mogelijkheden en beperkingen van al die platformen heb ik meer dan eens geschreven. De ene keer laaiend enthousiast, de andere keer verdrietig mopperend. Pas nu, na een kennismaking met de voor een prijs genomineerde combinatie Drupal-Hippo, besef ik pas hoe goed de genoemde platformen werkelijk zijn. Ik begrijp nu namelijk ook pas dat die uitgaan van de mens die er mee moet werken en veel minder van de technische mogelijkheden aan de achterzijde van het systeem. Ze zijn in ieder geval vele malen laagdrempeliger en gebruiksvriendelijker.

In het verleden riep ik hier regelmatig dat ik veel zag in het omhelzen van Open Source systemen als Drupal. Daar kom ik nu op terug. Mijn belangstelling van toen is als sneeuw voor de zon verdwenen, de ontluikende liefde is in de kiem gesmoord. Vanuit het gebruikersperspectief sluit ik me aan bij Thomas van Eldijk: er gaat wat mij betreft echt te veel tijd zitten in het leren werken met dit webtuig. Dat het misschien meer over mij zegt dan over de systemen neem ik voor lief. Sommige dingen moet je gewoon overlaten aan mensen die er wél blij van worden.

@

8 Reacties

  1. JeroendeBoer schreef:

    Maar gelukkig is WordPress open source 😉

  2. En een verademing bovendien 🙂

  3. JeroendeBoer schreef:

    Ik heb geen ervaring met Drupal, maar onderschrijf je mening over WordPress: heerlijk systeem!

  4. Ingmar Koch schreef:

    "The Drupal Logo is formed from the tears of unsuspecting developers forced to use it."
    Via Chris Rusbridge

  5. J. Geraets schreef:

    Je maakt me nieuwsgierig naar de manier waarop je met Drupal en / of Hippo kennis hebt gemaakt ? Slecht geïnstalleerd en / of -configureerd kan Drupal in de basis 'inderdaad' een draak zijn. Daar heb ik je onvoldoende voor gewaarschuwd vrees ik… Ik voel me 'schuld'bewust gezien mijn promotie van Drupal bij jou, per e-mail, in de loop der tijd… En als 'het' niet jouw ding is dan kies je voor iets anders of vraag je iemand om 'het' voor jou 'bestuurbaar' te maken zoals Blogger of WordPress dat zijn. Want dat kan !

  6. Hoi Joost, daar hoef je je beslist geen zorgen over te maken hoor. Het is landelijk uiteindelijk een weloverwogen keuze geweest, juist vanwege allerlei open aspecten die belangrijk zijn voor koppelingen met andere systemen, onafhankelijkheid van leveranciers en wat dies meer zij. Zoals ik al stel zegt het waarschijnlijk meer over mij dan over de configuratie op zich. Die is ook nog volop in ontwikkeling. Mijn punt is vooral dat ik de laagdrempeligheid van de platformen waar ik zelf veel mee werk er alleen maar meer door ga waarderen.

  7. J. Geraets schreef:

    Helder, dank je voor jouw toelichting. Hopelijk lukt het hen om 'minimaal' de laagdrempeligheid te bereiken die je gewend bent !

Reageer