clear

zoeken

search

De bronnen die we gebruiken voor Middelburg Dronk

11 augustus 2012

In het najaar mag ik een artikel over Middelburg Dronk schrijven voor het Handboek Informatiewetenschap van Kluwer. Dat artikel wordt een casebeschrijving, waarin ik onder meer uit de doeken zal doen waarom en hoe wij het project zijn gestart, wat dat betekent voor de promotie van (digitaal) cultureel erfgoed, welke software en sociale media wij gebruiken (en waarom) én wat culturele organisaties kunnen leren van onze aanpak en vice versa.

Nu heb ik over dit troetelkindje al redelijk wat geschreven, maar daar zit eigenlijk net zo weinig structuur in als in het aanvankelijke projectplan (dat plan hield op bij de formulering dat ik graag de geschiedenis van Middelburgse kroegen wilde beschrijven). Daarom lijkt het me niet verkeerd om een aantal aspecten van het project alvast op een rijtje te zetten in de vorm van een reeks blogposts. Ik begin met een opsomming, uit het hoofd, van de bronnen die we vaak gebruiken. Het is uiteraard geen volledige lijst. Dat komt later wel.

 • Mensen. De belangrijkste en interessantste bron van allemaal. Misschien ook wel de ingewikkeldste. Mensen als bron voor oude kroegverhalen lijken voor de hand te liggen maar je vergeet snel dat je de meeste mensen toch echt zelf moet benaderen. De lijst met namen van mensen die ik graag nog eens rustig wil spreken is lang. Maar het komt er soms gewoon niet van. Of het komt er wel van en dan wordt het opeens weer net iets te gezellig. Of iemand is dingen vergeten, of brengt je op een verkeerd spoor. Alleen al de mensen maken dat het project een heel leven kan beslaan. Voor diezelfde mensen doe je het ook. De term crowdsourcing vermijd ik hier bewust. Dat klinkt zo onpersoonlijk.
 • De Krantenbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek. Op de interface valt nog wel het een en ander aan te merken en als je eenmaal aan het zoeken bent geslagen wéét je gewoon dat niet alle relevante informatie boven water komt, maar oh, wat een rijkdom, wat een geweldig venster op het regionale verleden! Zonder al die artikelen uit oude PZC’s, Middelburgsche Couranten en andere dag- en weekbladen zou Middelburg Dronk er heel anders hebben uitgezien. Kariger vooral.
 • De Beeldbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek. Van hetzelfde laken een pak. Deze geweldige database heb ik altijd beschouwd als een van de paradepaardjes van mijn voormalige werkgever. Dat zeg ik echt niet zomaar.
 • Zeeland in Beeld, van het Zeeuws Archief. Ook een beeldbank vol fantastisch Middelburgs beeldmateriaal. Deze bron gebruiken we de laatste tijd echter alleen nog om informatie te verifiëren omdat de foto’s sinds vorig jaar zijn voorzien van een groot watermerk. Dan kan er van hergebruik geen sprake zijn, het is niet anders.
 • De Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een geweldige bron, die ik pas een half jaar geleden leerde kennen. Het beeldmateriaal richt zich vooral op gebouwen, maar de kwaliteit van de foto’s is hoog. Het aanbod groot. Een site om te koesteren.
 • Archieven.nl en Zeeuwen Gezocht. Onmisbaar als je op zoek gaat naar achtergrondinformatie bij personen. Vooral kompaan Rob van Hese maakt veelvuldig gebruik van deze bronnen. De concordantie verdient een aparte vermelding. Die bevat informatie over de oude straten, huisnummers en wijknummering van de stad Middelburg. 
 • Online catalogi, bijvoorbeeld via Geschiedenis Zeeland. Je geloof het misschien niet, maar in oude boeken kun je toch veel informatie vinden, het is buitengewoon!
 • Google Books. Ik schreef het onlangs al: een prachtige bron.
 • Historische Kranten van de Koninklijke Bibliotheek. Nog meer kranten. Veel meer kranten. Veel meer oude kranten. Deze krantenbank gaat verder terug dan die van de Zeeuwse Bibliotheek. De presentatie van, en de navigatie door, de zoekresultaten laat nog veel te wensen over, maar dat neem voor lief, als je informatie van voor 1850 zoekt.
 • De fotocollectie van het Gemeentearchief Vlissingen. Deze bron richt zich weliswaar op die andere Walcherse stad, maar bevat ook afbeeldingen waar wij mee uit de voeten kunnen.
 • Het Geheugen van Nederland. Een nationale bron die onder meer put uit de de collectie van het Nationaal Archief. Er is soms sprake van overlap, maar we hebben hier toch veel pareltjes ontdekt. Zeer de moeite waard.
 • Europeana. Nog een maatje groter, nog meer overlap. Toch is het de moeite waard om hier van tijd tot tijd een kijkje te nemen.
 • WatWasWaar en Ga Het Na. Een enkele keer.
 • Het historisch archief van ANP. Een enkele keer.
 • Facebook, Hyves, Instagram, Pinterest, Flickr, Stockphotos, Tumblr, Twitter: deze lijst kun je zo lang maken als je wilt. Feit is dat er gewoon oneindig veel interessant beeldmateriaal is te vinden via sociale netwerken en moderne fotosites, ook al helpen de zoekfunctionaliteiten je soms van de regen in de drup. Daar zoek je dan weer hulpmiddelen voor. Webstagram bijvoorbeeld.
 • De app Pyng, van Graydon
 • Zoekmachines. Je zou bijna vergeten dat je ook gewoon heel veel informatie kunt vinden via Google c.s. Je komt dan op de sites van de café’s zelf, toen en nu, op Wikipedia, in oude gemeentedocumenten, op weblogs en profielpagina’s. Onmisbaar.
 • Middelburg Dronk zelf. Dat klinkt wellicht vreemd, maar we hebben inmiddels zo veel krantenknipsels en ander materiaal verzameld dat we soms zelf niet meer weten dat we het hebben. De zoekfunctie van Wikimedia voorziet niet in het ontsluiten van de informatie in die artikelen. We vinden regelmatig nieuwe informatie door oude artikelen handmatig door te nemen.
@
Foto Maastrichts Bierhuis aan de Dam in 1907: Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

9 Reacties

 1. Barbara Lindhout schreef:

  Zozo Edje, goed bezig hoor! Straks promoveer je op kroegtijgerkennis 🙂

 2. Haha @facebook-1046444098:disqus dan is al dat veldonderzoek toch nog ergens goed voor 🙂

 3. J. Geraets schreef:

  "… leerde kennen…" wou je vast linken aan : De Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ? 😉 Ook gerelateerd : De eerste profiteur van Middelburg Dronk?

 4. Ha Joost, had al die linkjes al verstopt in de eerste zin van de tweede alinea, maar gerelateerd zijn ze zeker, die links 🙂

 5. J. Geraets schreef:

  Volgens mij begrijpen we we elkaar niet… ? Je linkt twee keer naar //beeldbank.cultureelerfgoed.nl/ 'onder' / achter hetzelfde punt. Is dat dan opzettelijk ? De door mij genoemde links zie ik verder nergens terug komen als wellicht na lang zoeken via de 'custom search'…waarvan de ruim 2500 resultaten niet allemaal even relevant zijn ? 😉 Wat vind je van de volgende custom search > //www.google.nl/cse?cx=012851842281550514986%3Al6adhuln7em&ie=UTF-8&q=intitle%3A"middelburg dronk"&ss=2268j451810j16 ?

 6. Oooh, maar dat had ik inderdaad even niet door, dat ik per ongeluk dezelfde link gebruikte, sorry. De custom search die jij opgeeft toont bij mij geen resultaten, maar slechts de ingave Intitle: Bij de reguliere staat weliswaar dat er 2500 resultaten zijn, maar volgens mij zijn de eerste 20 toch wel relevant? Veel meer dan dat aantal schreef ik er volgens mij ook niet.

  Met je toon is niks mis hoor. Soms zijn mijn reacties ook gewoon te kort in de vaart der volkeren. Het enige dat ik eigenlijk wilde zeggen is dat ik ook weer niet al te veel links in berichten wil plaatsen, want daar ben ik meestal al zo scheutig mee. De mensen die echt verder willen lezen (en dat zijn er meestal niet zo veel), willen dan denk ik ook wel die 20 kopjes even snellen.

  Allez, bedankt voor de feedback. Ga nu wel niks meer aanpassen, anders slaan de reacties helemaal nergens meer op 🙂 Cheers!

 7. J. Geraets schreef:

  Klopt, ik krijg 'm ook niet als ik de link //www.google.nl/cse?cx=012851842281550514986%3Al6adhuln7em&ie=UTF-8&q=intitle%3A"middelburg dronk"&ss=2268j451810j16 plak en daarna enter doe doet ie 't wel. Vreemd !

  intitle:"middelburg dronk" levert 'inderdaad' 20 resultaten op namelijk.

 8. Daan schreef:

  Leuk zeg, voor het Handboek Informatiewetenschap!

 9. Ja he, het is weer eens iets anders 🙂

Reageer