clear

zoeken

search

De Bibliotheek op scherp in Brabant

18 augustus 2012

Overal wordt nagedacht over de toekomst van bibliotheken, ook in Brabant. Bibliotheekblad schreef donderdag:

De Vereniging van Brabantse Netwerkbibliotheek (BNB) heeft een magazine uitgebracht waarin wordt gereflecteerd op de toekomst van de (Brabantse) bibliotheken. De uitgave is getiteld De bibliotheek op scherp. Een kritische blik op de toekomst De uitgave komt voort uit het project Doorontwikkeling BNB, in het kader waarvan een aantal activiteiten is georganiseerd waarin de volgende vraag centraal stond: Wat is de maatschappelijke meerwaarde waar de bibliotheek – als functie, niet als instituut – in moet voorzien? De uitkomst van dit project, een ‘strategisch vergezicht’, dient als input voor het meerjarige perspectief van de Brabantse Netwerkbibliotheek. In het kader van het project zijn er interviews gehouden met zogeheten ‘dwarsdenkers’, scenariobijeenkomsten georganiseerd, trends en ontwikkelingen bekeken en er is een debat geweest. 

In deze fraai vormgegeven brochure (PDF) worden onder meer vier scenario’s die me nogal doen denken aan de scenario’s die twee jaar geleden ook naar voren kwamen in de toekomstvisie van bibliotheek Vlissingen. De digitale scenario’s kwamen toen nog te vroeg. Die van Brabant nu misschien ook wel. Wat ik echter interessant vind is dat de scenario’s hier op provinciaal niveau gestalte hebben gekregen. Dat is weer een stap verder; in Zeeland spelen de vernieuwingsvraagstukken helaas toch vooral lokaal.

Een concrete invulling van de toekomst bieden dit soort vergezichten maar zelden, maar ze zijn wel aardig om door te nemen. Deze brochure bevat daarnaast een aantal interessante interviews met buitenstaanders. Mede daarom: een leestip.

@

4 Reacties

  1. Erna Winters schreef:

    hmm, tja, ik heb het gelezen en kreeg toch wel het gevoel meer van het zelfde. Wat ik nou zo graag zou zien, en dat mag met vallen en opstaan is dat er een keuze wordt uitgewerkt, een scenario. Wat betekent het als je zegt dat je meer aan mediawijsheid wilt gaan doen, als je vanuit de klant redeneert. Kun je dan wel volstaan met dienstverlening tijdens kantooruren of alleen tot de openingstijden van de bibliotheek. Werk het nou eens echt uit, zoals ze dan inderdaad in Den Bosch hebben gedaan en ga daar de boer mee op.

  2. Tsja, vaak zijn de rapporten ook bedoeld om de politiek te kunnen laten kiezen. De uitwerking volgt dan meestal pas later. Goed punt van je dat het mooi zou zijn als dat al eerder zou gebeuren. De uitwerking van Den Bosch ken ik nog niet geloof ik. Waar doel je precies op?

  3. Erna Winters schreef:

    op het feit dat ze gekozen hebben voor het onderwijs te gaan. Dus (bijna) alle wijkbibliotheken op doeken en de Bibliotheek op School invoeren. Los van alle vraagtekens die je daarbij kunt hebben is het een duidelijke keuze en richt het je organisatie.

  4. Kan het zijn dat je Eindhoven bedoelt?
    //www.ed.nl/onderwijs/11535549/Bibliotheek-in-alle-zestig-Eindhovense-basisscholen.ece Dat is wel een duidelijke keuze inderdaad!

Reageer