clear

zoeken

search

Week van de Alfabetisering 2012

26 juli 2012

Over het onderwerp laaggeletterdheid in Nederland weet ik niet zo veel. Ik zie het als thema vaak voorbij komen in bibliotheekdocumenten maar ik kan niet beweren dat ik me er ooit goed in verdiept heb. Misschien is dat wel de reden dat ik al vrij snel het spoor bijster was toen ik onlangs op zoek ging naar succesverhalen rondom de aanpak van het probleem. Eerder deze maand las ik in NRC dat stichting Lezen en Schrijven er niet in slaagt om het aantal laaggeletterden in Nederland omlaag te krijgen. Dat riep bij mij de vraag op of er projecten zijn in de bibliotheekwereld die wél vruchten afwerpen.

Uit de samenvatting van het rapport De aanpak van laaggeletterdheid door openbare bibliothekenvan het Sectorinstituut, maak ik op dat veel bibliotheken wel beschikken over een aanbod, speciaal voor de doelgroep laaggeletterden, maar dat er tegelijkertijd nog veel kansen onbenut worden gelaten. De Rijksoverheid verwijst naar de zogenaamde ‘Makkelijk Lezen Pleinen’, maar het rapport meldt dat het aanbieden van zulke pleinen alléén niet genoeg is.

Van de reeks adviezen en rapporten die over dit onderwerp zijn geschreven knap ik niet op. Bij het zien van dat lijstje weet ik opeens weer waarom mijn belangstelling voor het thema in de loop van de jaren geleidelijk afnam. Op een zeker moment bleef bij mij vooral de vraag hangen of al bekend was welk percentage van de laaggeletterden en analfabeten graag iets zou willen doen aan het probleem, maar nergens terecht kan voor een oplossing. Dat je zoiets niet meteen kunt vaststellen is wellicht illustratiever voor de status quo dan je zou willen.

Maar die mooie projecten zijn er vast en zeker. Daarom ga ik begin september, tijdens de Week van de Alfabetisering, nu eens wel goed opletten. Dan worden de beste projecten in dit kader namelijk in het zonnetje gezet. Ik hoop oprecht dat er ook bibliotheekprojecten zijn, die in de prijzen vallen.

@

Afbeelding: Pinterest

Reageer