clear

zoeken

search

The Hidden Wiki: een kijkje achter de schuttingen van het web met Tor

23 juli 2012

Door gemakzucht, én dankzij de enorme overvloed waar ik zaterdag al over schreef voel ik me maar zelden geroepen om gebruik te maken van Tor. Voor de mensen die daar niet bekend mee zijn een citaat van Webwereld:

Tor is een uitstekend netwerk om je surfsessies te anonimiseren. Het wordt wereldwijd gebruikt door activisten, journalisten en militairen. Al je communicatie gaat dan over het Tor-netwerk via allerlei willekeurig gekozen tussenstations.

Hierdoor ziet de website die je bezoekt niet jouw IP-adres, en iemand die jouw internetverbinding afluistert ziet ook niet welke websites je bezoekt. Dit is niet alleen handig om je anonimiteit te waarborgen, maar ook om websites te bezoeken die door je internetprovider geblokkeerd worden.

Vandaag won mijn nieuwsgierigheid het echter van mijn gemakzucht. In een artikel van juni 2011, Inside The Deep Web: My Journey Through The New Underground, las ik over The Hidden Wiki, een website die je niet met een normale browser kunt openen maar wel met Tor. De site heeft een tamelijke tropische URL: //am4wuhz3zifexz5u.onion.

Dit soort websites vind je niet met een gewone zoekmachine en misschien is dat maar goed ook. Als je de links op The Hidden Wiki volgt begrijp je waarom ik dat zeg. Laat ik het er op houden dat je er ook boeken kunt vinden die je niet in de bibliotheek kunt krijgen, om maar eens iets te noemen. Voor de liefhebbers is het in ieder geval een aardige bron om eens in te duiken, op een regenachtige zondagmiddag. Of op een zonnige maandagmiddag uiteraard. Je bent tenslotte een liefhebber. Zie ook het overzicht van links op Pastebin.

Gerelateerd
Freenet: vrijhaven voor smeerlappen en terroristen
4chan: boekpromotie in het hol van de leeuw
Veiled: the evolutie van Darknets
Ondoorgrondelijk ondergronds: private P2P gemeenschappen

@

Reageer