clear

zoeken

search

Project Gutenberg lanceert uitgeefplatform self.gutenberg.org

10 juli 2012

In de commerciële wereld neemt het aantal platforms waar mensen zelf boeken kunnen ‘uitgeven’ (lees: publiceren en distribueren) snel toe. Van Lulu tot Amazon, van Tenpages tot Apple: als schrijver, beginnend of niet, hoef je niet lang te zoeken naar een manier om je schrijfsels digitaal aan de man of vrouw te brengen. In de bibliotheekwereld gaat het uiteraard allemaal weer een paar slagen langzamer, maar zowaar: er zijn wat lichtpuntjes. In de States timmeren de Douglas County Libraries bijvoorbeeld flink aan de weg op dit terrein, en van de reactie van Karin Horst van Bibliotheek Eemland, op mijn bijdrage Cool: de bibliotheek als lokale platenmaatschappij, werd ik ook vrolijk. Zij schreef:

Het is mijn overtuiging dat dat de manier is om te werk te gaan en te overleven. Start van onderaf! Ik ben druk bezig met Eemlandse schrijvers, schrijfcursussen en hulp aan komende schrijvers ism met de bestaande. (kost wel tijd, maar niet veel geld). Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van wat er al is. Zelf (goed) uitgeven is wel veel werk nl. dus ga ik op zoek naar lokale geïnteresseerden. Dit plan met muzikanten past daar als vervolg prima bij. Ik ga eens kijken of ik daar iemand bij in kan schakelen. Daarna nog de cineasten en we hebben van onderaf alle input. Als alle bibliotheken zo gaan werken, komen we er wel. ism archief kun je ook een goede bewaarfunctie opzetten.

Karin gaat gewoon aan de slag. Dat is de beste benadering, als je het mij vraagt.

Voor mensen die niet zelf aan de slag willen of kunnen gaan, maar die ook geen zin hebben in spinnenwebben op de ellebogen van het wachten op centraal geregisseerde initiatieven is het ouwe trouwe Gutenberg (inmiddels 40K eboeken!) wellicht een uitwijkmogelijkheid. Gutenberg heeft namelijk ook een platform gelanceerd waar mensen zelf boeken kunnen uitgeven. Dat platform heeft nog wel de nodige beperkingen, maar allez, dat zijn wij bibliothecarissen inmiddels wel gewend toch? Als we ons zonder spoor van schaamte kunnen storten op de promotie van producten die nog (steeds) niet goed functioneren, dan moet het omhelzen van een platform als Self.Gutenberg.org ook geen probleem zijn, lijkt me. Doe er je voordeel mee!

Gerelateerd:
Bibliotheken en e-books: afwachten of zelf uitgeven?
Bibliotheken niet interessant voor uitgevers van e-books?
Goed nieuws: ‘eigen boeken’ bibliotheken ook welkom in Public Library Online
Bibliotheken onafhankelijk aan de slag met eboeken

@

Reageer