clear

zoeken

search

Perfect OCR: het geld niet waard

20 juli 2012

Als ik tegenwoordig zelf documenten scan maak ik gebruik van de app Genius Scan. Zo eenvoudig als een flatbed scanner werkt dat niet, maar het is een goed alternatief dat je altijd bij de hand hebt. Het is ideaal dat je na het scannen meteen kunt beschikken over een PDF- of JPEG-bestand om die desgewenst meteen op te slaan of door te mailen. Prima. Een nadeel is echter wel dat de app de gefotografeerde tekst in de PDF opslaat als afbeelding. In de praktijk betekent dat dat je de tekst niet kunt doorzoeken en er ook geen fragmenten uit kunt knippen. Genius Scan heeft namelijk geen Optical Character Recognition (OCR).

Het was Eric-Jan Keulemans die mij ooit op het bestaan van Genius Scan attendeerde. Hij was het ook die me een week geleden attendeerde op het tijdelijk gratis zijn van de app Perfect OCR, die normaal gesproken 2,99 euro kost. De belofte van Perfect OCR zit ‘m in de naam van de app. Met deze toepassing zou je documenten wél met OCR kunnen scannen. Welnu: ik heb het zojuist uitgeprobeerd met zowel een Nederlands als een Engels document (een akte en een pagina uit een boek), in zowel mat als fel licht, met en zonder flits. Mijn conclusie: Perfect OCR is verre van perfect. Sterker: Perfect OCR is ruk. Niet kopen dus. Als je hier dan toch mee aan de slag wilt gaan kun je misschien beter kiezen voor Prizmo, of voor een ander alternatief.

Doorgaans bespreek ik hier alleen apps die de moeite waard zijn. Attenderen op miskopen is echter ook zo gek nog niet. Bij dezen.

Gerelateerd:
App van de week: Genius Scan
Braaf zijn in een stoute wereld
De DIY-ethiek en de meerwaarde van OCR

@

2 Reacties

  1. Just for fun:

    Ik heb met m'n iPhone een foto gemaakt van dit bericht en die foto naar Google Drive gestuurd. Daar heb ik conversie aanstaan. Als Google tekst ziet in een foto zal hij deze proberen eruit te halen.
    Zie hieronder het resultaat. Er zitten wat foutjes in, maar de foto was dan ook snel uit de hand genomen:

    Ms ik tegenwoerdog zetf documenten scan maak IK gebruik van de app Genius Scan Zn eenvoudig ais een flatbed scanner werkt dat niet, maar he! is een goed altematief dat je aliijd bij
    de hand hebt He! is ideaal dat je na het scannen meteen kunt beschlkken over een PDF- of JPEG-bestand om die desgewenst meteen op te slaan of door te mallen Pnma. Een nadeel rs echter we! dal de app (16 gefotografeerde tekst In de PDF opslaa! ats afbeekling. In de praktfjk betekent dat dat je de tekst niet kunt doorzoeken en er ook geen fragmenten uft kunl knippen. Genius Scan nameli;k geen Optical Character Recogn/tron (OCR)
    Het was Eric-Jan Keuke-mans die mij oott op het bestaan van Genius Scan attendeerde. HI} was het ook die me een week geleden attendeerde op het tljdelijk gratrs van de app Perfect OCR, dse normaai gesproken 299 euro kost, De van Perfect OCR zxt ‘m In de naam van de app. Met deze toepassmg zou J6 documenten met OCR kunnen scannen Welnu, ak heb het zojuxst uitgeprobeerd met zowel een Nederlands als een Engels document (een akte en een pagma uit een boek). in zowel mat als fel hcht, met en zonder this Mun conclusie Perfect OCR is verre van
    perfect. Sterker Perfect OCR is rukv Nlet kopen dus Ais je flier dan toch mee aan de slag Wk?! gaan kun je misschien Deter Kiezen voor Pnzmo, of voor een ander aftemalief.
    Doorgaans bespreek 1k hier alleen apps die de moelte waard mu Attenderen op mrskopen rs echter 00K 20 gek nog met Bi] dezen

  2. Haha, dat is een mooie Willem, dat wist ik nog niet. Dank voor de tip!

Reageer