clear

zoeken

search

Google Books: alleen maar voordelen

30 juli 2012

Ik weet niet precies hoeveel bijdragen ik sinds het voorjaar van 2006 wijdde aan Google Books, maar het zijn er best veel. Tegenwoordig schrijf ik echter nog maar zelden over dit prachtige project. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik Google Books ben gaan beschouwen als een gegeven, als een standaard bron waar ik graag en veel gebruik van maak. Mijn respect voor het initiatief is nog steeds groot, maar de verwondering is verdwenen, als het ware.

Maar Google Books is minder vanzelfsprekend dan ik zou willen. Er is nog steeds een strijd gaande tussen Google en uitgevers/schrijvers. Over copyright, uiteraard. Die strijd duurt nu al zo lang voort dat ik geen zin meer heb om te proberen er begrip voor op te brengen. Ik heb via Google Books nog nooit een eigentijds boek gelezen. Ik gebruik het platform voor onderzoek in werken waar ik normaal gesproken niet eenvoudig bij kan. Ik gebruik het platform om oude tijdschriften door te nemen die ik anders nooit van zijn leven onder ogen zou hebben gekregen.

En dan nog zie ik regelmatig dat Google werken die ouder zijn dan 100 jaar blijkbaar nog niet altijd volledig mag tonen, terwijl op die boeken nog onmogelijk copyright kan rusten. Daar snap ik helemaal niks van. Er zijn talloze redenen om Google te wantrouwen maar nu het bedrijf stelt dat er geen auteurs benadeeld zijn door het project geloof ik de woordvoerders gewoon. Ik heb in ieder geval nog geen enkele auteur dat nadeel zien of horen aantonen. Jij wel?

@

Reageer