clear

zoeken

search

Eindelijk: gratis WiFi in heel Zeeland

16 juli 2012

In 2006 las ik voor het eerst over de plannen voor gratis draadloos internet in Zeeland. Lange tijd leek het er op dat het er nooit meer van zou komen, maar uiteindelijk hebben de Provincie Zeeland en DELTA dan toch een vervolg gegeven aan de plannen van toen: het is de bedoeling dat uiteindelijk ongeveer 100 locaties voorzien zullen worden van gratis WiFi. Op de site van VVV Zeeland kun je zien waar de hotspots al beschikbaar zijn.

Ik heb het netwerk nog niet uitgeprobeerd en sluit ook niet uit dat dat zo zal blijven. Horeca en middenstand hebben immers ook niet stilgezeten, de afgelopen zes jaar. Gratis WiFi is overal. Desondanks vind ik het een goed initiatief. Het is gewoon prettig, als je als toerist internet kunt gebruiken zonder op kosten gejaagd te worden. Dat ervoer ik zelf onlangs nog in Italiƫ. De enige kritische noot in dezen heeft uiteraard te maken met bibliotheken. Die waren er al heel vroeg bij. Prachtig vond ik dat. Inmiddels is dat open netwerk echter dichtgetimmerd met logincodes, quarantaineblokkades en beperkingen op mailgebruik. Dahaag, voorsprong.
Mirjam van Os van de Provincie Zeeland stelde me voor Z-Zine, net voor de vakantie, een paar vragen over WiFi in Zeeland, recht onder de gratis hotspot van de stamhut uiteraard.

6 Reacties

 1. J. Geraets schreef:

  De bibliotheken begrijpen er 'mijns inziens' weinig van. Gelukkig ontstaan er nog steeds nieuwe initiatieven, zie de recente reacties op : Er is geen business model voor gratis draadloos WIFI in binnensteden?. En denk aan het mogelijk navolgen van Belgacom en Telenet door Ziggo : Ziggo start proef met delen modems.

  Meer:
  Routers van Ziggo Hotspots krijgen 10Mbit/s extra;
  Ziggo begint proef met openstellen hotspots in routers – update;
  Ziggo start met Groningse proef huis-hotspots.

 2. Dank voor de aanvullingen Joost! Er zijn gelukkig ook genoeg bibliotheken die het wel goed begrijpen hoor. De beperkingen komen vaak voort uit overspannen beveiligingsmaatregelen. Ik snap wel dat die soms nodig zijn, maar de realiteit is toch vaak dat kleine ondernemers daar veel minder mee bezig zijn. Het gevolg is geduchte concurrentie want veel laagdrempeliger. Drempels neem je alleen als je geen alternatieven hebt…

 3. J. Geraets schreef:

  Fijn dat je inschat dat er genoeg bibliotheken zijn die het wel begrijpen. Ik ervaar een beperkende trend, maar goed dat is 'exemplarisch' bewijs. Ik heb van de toch maar die gemaakt. 'Weten' doe ik het niet namelijk. Ik denk wel aan bezuinigen, alleen voor leden, etc. Goed dat de horeca er voor een deel minder moeilijk over doet !

 4. Nou, eigenlijk roep ik ook maar wat, op basis van wat ik links en rechts heb gelezen. Inmiddels zijn er heel veel bibliotheken die het aanbieden, maar onder welke voorwaarden precies. Wel steeds vaker alleen voor leden inderdaad :-/

 5. Eus Peters schreef:

  Maar dan nog snappen de KPNs en ziggos dat niet helemaal. Volgens mij moeten ze bij 100.000 winkels en 40.000 horecaondernemingen gratis routers aan de gevel hangen en dan zelf de opbrengsten van banners op landingspagina's e.d. kunnen pakken. Verdienmodel voor online moet m.i. om: niet langer abonnement, maar commerciƫle insteek

 6. Eus Peters daar zit zeker iets in. Maar waar zou die terughoudendheid dan toch vandaan komen? Daar moet toch ook iets achter zitten?

Reageer