clear

zoeken

search

Verbinden is belangrijker dan verwerven

03 juni 2012

Luud de Brouwer bekijkt het vanzelfsprekend vanuit het perspectief van archieven, maar zijn uitstekende column Verbinden is belangrijker dan verwerven kun je net zo gemakkelijk loslaten op de bibliotheekwereld. In de column schrijft Luud wat ik vaak denk. Waarom omhelzen organisaties al die particuliere initiatieven niet? Waarom wordt er zo veel tijd en energie gestoken in het praten over het relevant kunnen zijn in het digitale tijdperk, maar veel minder in het daadwerkelijk verbinden van alles wat relevant is op dat gebied?

Binnen het domein van de familiearchivaris kwam ik via een tweet op het spoor van de huisdetective die met de opdrachtgever op zoek gaat naar verhalen over panden en bewoners. Dat levert in sommige gevallen ook weer online informatie op zoals bij pietheinstraat.nl. Opnieuw zijn de archiefwebsites overbodig. Terwijl archiefdiensten krampachtig proberen met allerlei “mijn archief” varianten hun bezoekers een digitaal thuis te bieden vinden die dat steeds vaker ergens anders. Eenvoudiger ook, zonder drempels met allerlei eisen waar ze aan moeten voldoen. Ze zoeken het lekker zelf uit. Dan praat ik nog niet over alle mensen die op fora en weblogs geschiedenis vastleggen, verhalen vertellen en historische documenten uploaden.

De moeite van het lezen waard!

@

Reageer