clear

zoeken

search

Met een telefoon moet je niet bellen…

02 juni 2012

Een week geleden opende NRC het artikel Met een telefoon moet je niet bellen met:

Wie telefoneert, is asociaal en opdringerig. Jongeren van nu willen juist rust en afstand. Ze sms’en en pingen liever, stellen Anouk van Kampen en Jan Truijens Martinez. 

Mijn interesse was gewekt. Van de telefoon als communicatiemiddel ben ik nooit echt gecharmeerd geweest maar vanaf het moment dat ik de beschikking had over een smartphone verdween mijn sympathie voor bellen helemaal. Natuurlijk voer ik incidenteel ook heus nog wel nuttige telefonische gesprekken, maar ik denk niet dat ik overdrijf als ik stel dat 80% van de telefoontjes die ik opneem mij niets opleveren. Bellers zijn vaak mensen die iets van je nodig hebben of alleen iets willen vragen of mededelen. Mijn ouders en andere senioren neem ik dat niet kwalijk, maar leeftijdsgenoten die ook kunnen sms’en of mailen zouden dat dan ook gewoon moeten doen, vind ik. Tenzij er nood aan de man is uiteraard.

Lezen dat je er niet als als enige zo over denkt is soms wel prettig, verwoord zien waarom je het mogelijk zo voelt is interessant. De auteurs van het artikel in NRC zetten het misschien wat dik aan, maar ik vind hun verklaring van de ontwikkelingen toch wel aardig:

Maar dan doe je toch je telefoon uit, snauwen de critici. Het tijdelijk afsluiten van je mobiele telefoon of je laptop is echter geen oplossing, maar een noodgreep. Denken dat je vrij bent als je de technologie de rug toekeert, is een even sterke positie als debatteren met je vingers in je oren. En daarbij, het is onnodig. Want de afstand en rust die we verloren hebben met de opkomst van de mobiele telefoon, kunnen we met de smartphone terugwinnen.

en:

Vrezende ouders en technologiegoeroes roepen dat we ons ook moeten afwenden van de moderne technologie. Zet het uit! Zoek elkaar op! Maar misschien is de gewaarwording dat telefoneren als opdringerig en onbeleefd ervaren kan worden een indicatie dat jongeren niet altijd op zoek zijn naar intiem en persoonlijk contact. Elkaar moeten opzoeken is een onderschatting van de behoefte om juist met meer afstand en indirect met anderen te communiceren. Omdat een steeds groter gedeelte van de wereld met elkaar verbonden is, we altijd bereikbaar zijn – en soms ook moeten zijn – zijn we niet alleen gezegend met een total connection, maar ook met de mogelijkheid om dat even niet te zijn.

De behoefte aan meer afstand en indirecte communicatie als verklaring voor het feit dat zoveel mensen opgaan in de schermpjes van hun mobieltjes. Daar zit iets in.

Gerelateerd:
Lachend afscheid nemen van het telefoongesprek
Telefoon vs mail en SMS
De toekomst: bellen zonder te praten

@

Reageer