clear

zoeken

search

Interessant: ZZP’ers die hun werk online uitbesteden

16 juni 2012

Slimme ondernemers zeggen nooit nee tegen opdrachten die zelf niet uit kunnen voeren. Zij nemen zulke opdrachten gewoon aan en besteden ze uit. Ergens wist ik altijd wel dat die manier van werken gangbaar is, en dat het opdrachtgevers weinig uitmaakt hoe een klus geklaard wordt, maar om een of andere reden kan ik toch mijn bewondering niet verbergen als iemand die niets weet van design, programmeren en HTML mij vertelt zojuist een prachtige, professionele website te hebben opgeleverd.

Als mensen mij vragen of ik een website kan bouwen antwoord ik dat ik veel kan met ‘plug & play-platformen’ zoals weblogs en Ning, maar dat je niet te veel moet verwachten van mij als bouwer van een fraai vormgegeven webwinkel met alle toeters en bellen die daar bij horen. Ik ‘vergeet’ dan altijd dat ik ook ‘ja’ zou kunnen zeggen en daarna een beroep zou kunnen doen op mensen die ik ken, die dat wel kunnen. Slimme ondernemers vinden dat meestal maar gek, zeker als ze weten hoe wijdvertakt mijn online netwerk is.

De grap is uiteraard dat mijn ‘ondernemerschap’ feitelijk helemaal geen ondernemerschap is. Ik ben geen goede zakenman. Nooit geweest ook. Ik onderneem niet, dingen overkomen mij. Ik doe van alles en nog wat maar kan niet beweren dat er een ondernemingsplan achter zit. Er is überhaupt geen plan.

Desondanks ben ik mateloos gefascineerd door uitbesteding (outsourcing) en dan met name die door eenmansbedrijven. Na het lezen van het boek Een werkweek van vier uur heb ik nog vaak gedacht aan de aanpak van Timothy Ferris. Met dat boek toonde hij aan dat de kracht van ‘de platte wereld’ (waar Friedman me een jaar eerder veel over leerde) ook kan gelden voor individuen. Les 1 is dan wel dat je het ook daadwerkelijk doet.

Vorige week las ik het verhaal My Experiences With Personal Outsourcing, van Andrew Cantino. In dat verhaal vertelt hij waarom en hoe hij gebruik maakte van hippe online marktplaatsen voor uitbesteding, zoals TaskRabbit, Fiverr, oDesk en Mechanical Turk van Amazon. Ook dat verhaal las ik met veel belangstelling.  Vervolgens vroeg ik me af of ik er ook iets aan zou kunnen hebben. Mijn conclusie: ik zie het nog niet zo. Ik ben echter wel benieuwd of ik ‘eenpitters’ ken die hier ervaring mee hebben. Heb jij wel eens iets uitbesteed?  En zoja, via welk platform? Beviel dat?

@

Afbeelding

2 Reacties

  1. Steven Verwaard schreef:

    Een succesvolle zzp'er wil voldoende geld verdienen. Dat kan niet zonder het uitbesteden van werkzaamheden. De ondernemende zzp'er voert alleen werkzaamheden uit 1) waarvoor zijn/haar expertise nodig is en 2) die gericht zijn op het verwerven van nieuwe opdrachtgevers. Dat zorgt voor focus en daarmee een hogere kwaliteit van aangeboden producten/diensten. Alle andere werkzaamheden worden uitbesteed. Eenvoudige repeterende werkzaamheden aan een virtuele assistent via bijvoorbeeld oDesk zoals je noemt en de meer specialistische werkzaamheden aan een online business manager in Nederland die ook actief meedenkt bij het (online) vermarkten van de producten/diensten. Onze opdrachtgevers verdienen zo in hun eentje tot wel enkele tonnen per jaar zonder dat ze (vrije) tijd tekort komen of overwerkt raken. Ondernemers die hun fascinatie hebben omgezet naar slim (online) ondernemen.

  2. Hoi Steven,

    Bedankt voor je reactie. Ik zal binnenkort jullie site eens wat beter bekijken, ben wel benieuwd wat jullie dan precies doen voor de opdrachtgevers en wat zoiets dan kost.

Reageer