clear

zoeken

search

Terug in de tijd: 30 mei 2006-2011

30 mei 2012Sinds de start in november 2005 schreef ik meer dan 5800 bijdragen op dit weblog. Beklijfden mijn ideeën van toen? Welke zaken hielden mij bezig op een bepaalde datum? Doorstonden handige tools de tand des tijds? Vandaag is het 30 mei.

2006
Ik ontwikkelde belangstelling voor ‘the wisdom of crowds’. Ik zou er later erg enthousiast over worden maar moet jaren later ook constateren dat de mogelijkheden binnen m’n vakgebied maar beperkt zijn benut. Eigenlijk kwam het alleen buiten organisatiestructuren uit de verf. Organisaties zien het blijkbaar te veel als een bedreiging.
En die zoekmachinetest? Verdwenen. Dat geldt ook voor veel van de zoekmachines die toen nog wél in beeld waren.

2007
Chatten met Sacha de Boer? Dat leek me wel wat, maar het kwam er nooit van. Het blijft tenslotte televisie. Popfly, van Microsoft, vond ik cool, maar ik keek er sindsdien nooit meer naar om. Het lijkt nu weinig meer dan een weblog te zijn. Google Street View was toen ook nog bijzonder.

2008
Aaah. Ik stond op het punt om naar Costa Rica af te reizen. Een maand op bezoek bij een makker uit Middelburg. Aan die trip denk ik met veel plezier terug. Wat een mooi land, wat een bijzondere ervaring.

2009
Genieten van een virtuele rondleiding door een legendarische tent die ik in 2003 niet bezocht. CBGB was een hol, maar wat voor hol!
Van de catalogus Worldcat ben ik, ondanks de beperkingen, altijd gecharmeerd geweest. Dat zegt meer over de armetierige varianten die al jaren in gebruik zijn in Nederlandse bibliotheken dan over Worldcat zelf.  De alternatieven gebruik je alleen als het echt niet anders kan. Tegenwoordig staat dat bijna gelijk aan geen gebruik. Gisteren hoorde ik toevallig weer eens horrorverhalen over zo’n Nederlandse variant. We zijn niet veel opgeschoten in tien jaar, heb ik het gevoel. Laten we maar hopen dat de Nationale Catalogus dat ons volgend jaar in één klap doet vergeten.

2010
Over de mooie en nuttige Chrome-extensie Awesome Screenshot. Over twitterende bibliotheken wereldwijd. Over transparantie in de wereld die bibliotheekinnovatie wordt genoemd. Over Dennis Hopper. Over kunst in Tate Modern.

2011
Als mensen beginnen over de Return on Investment van Sociale Media verwijs ik graag naar ‘De ROI van je moeder‘. Ik zou ook kunnen vragen wat de ROI is van, bijvoorbeeld, de onderhandelingen met uitgevers over ebooks. Hoeveel vergaderingen zouden er al geweest zijn? Wat zou dat hebben gekost? Wat heeft dat tot nu toe opgeleverd en wat levert het ons straks op? Een jaar later weten we iets meer, maar het is nog steeds vrij mistig, vind ik.
En passant aandacht voor Museum aan de Stroom, met die menselijke gidsen die je computer bestuurden, en voor de kunst van Michael Beitz.

@

Afbeelding

Reageer