clear

zoeken

search

Terug in de tijd: 24 mei 2006-2011

24 mei 2012Sinds de start in november 2005 schreef ik meer dan 5800 bijdragen op dit weblog. Ik vind het wel aardig eens wat stof van dat archief te blazen. Beklijfden mijn ideeën van toen? Welke zaken hielden mij bezig op een bepaalde datum? Doorstonden handige tools de tand des tijds? Vandaag is het 24 mei.

2006
Misdaadkaart.nl werd gelanceerd. Ik vond dat om een of andere reden interessant. Misschien had het te maken met het gebruik van Google Maps, dat was toen nog vernieuwend. Ik bezoek de site nooit meer.
In Opereren als een aap: chirurgie en gaming ging ik in op chirurgen die bij hun werk baat hadden bij het spelen van de videogame Monkeyball. Dat thema is is nog steeds actueel, las ik eerder deze maand.

2007
Paranoia over privacy, dat blijft een boeiend onderwerp. Vijf jaar later ziet het er niet bepaald beter uit. Camera’s in het café, Nederland aan kop als het gaat om afluisteren, internetbedrijven die meer data over gebruikers verzamelen dan ooit tevoren: we gaan het steeds normaler vinden met z’n allen. Google verhoogde ondertussen de limiet voor bijlagen in Gmail naar 20 Mb. Daar is in de tussentijd maar 5 Mb bijgekomen. Dat mag geen naam hebben.

2008
Microsoft stopte met het digitaliseren en ontsluiten van boeken en wetenschappelijke artikelen. De kosten wogen blijkbaar niet op tegen de baten. Ik kan niet beweren dat ik er sindsdien wakker van heb gelegen. Maar juist dat laatste zet me vaak aan het denken. Overvloed maakt onverschillig. Dat is geen goede zaak. En dat zorgt er ook voor dat je nog maar zelden omkijkt naar prima websites, zoals het Soortenregister en NRC Boeken. De dagen zijn te kort. Er moet immers ook gezongen en gedronken worden.

2009
Prezi was nieuw, Prezi was hot. Wat je vervolgens zag gebeuren is dat velen het gingen gebruiken om eens iets anders te doen dan Powerpoint. Geinig natuurlijk, maar op een zeker moment heb je het wel gezien met al dat gekantel en gezoom. Voor DB besprak ik het interessante boek Wat zou Google doen? Als ik dat teruglees schiet als eerste de gedachte door m’n hoofd dat menig organisatie de gratis lessen van de grote G. genegeerd heeft. Jammer hoor. Samen met Jan Klerk mocht ik schrijver en internetdenker David Weinberger interviewen. Dat was een mooie -digitale- ervaring.
Privacy kwam ook weer voorbij, deze keer in een column over beweging in de openbare ruimte.

2010
M’n nieuwe vrijheid kwam onder meer tot uiting in de blogfrequentie. Zes bijdragen die dag. Over de kunst van Alan Macdonald, over het afscheid nemen van de website Schoolbank, over de populariteit van politieke partijen in hashtags, over het boek Purple Cow, over Harvard dat papier verruilde voor toegang tot informatie en over de kansen die samenwerking met Bol.com biedt. Lekker.

2011
Alles went. Een jaar later maar één korte bijdrage, over de mijlpaal van 500k apps in de AppStore. Daar kijken we ook al niet meer van op.

@

Afbeelding

Reageer