clear

zoeken

search

Terug in de tijd: 11 mei 2006-2011

10 mei 2012

Sinds de start in november 2005 schreef ik meer dan 5800 bijdragen op dit weblog. Ik vind het wel aardig eens wat stof van dat archief te blazen. Beklijfden mijn ideeën van toen? Welke zaken hielden mij bezig op een bepaalde datum? Doorstonden handige tools de tand des tijds? Vandaag is het 11 mei.

2006
Dat Google net nieuwe diensten net zo makkelijk elimineert als lanceert is algemeen bekend. Wanneer het bedrijf een dienst zelf als succesvol beschouwt is niet altijd duidelijk, maar je de kans is groot dat diensten die na zes jaar nog steeds bestaan door veel mensen gebruikt worden. Of dat ook geldt voor het in 2006 gelanceerde Google Trends durf ik niet te zeggen, maar het lijkt me geen speeltje voor de grote massa. Feit is dat de dienst nog steeds bestaat. Zelf heb ik er al minstens een jaar niet meer mee gespeeld. Dat geldt ook voor het historisch fotoarchief van ANP. Deze terugblik was aanleiding om nog eens te zoeken op ‘Middelburg’. Ik heb niet de indruk dat er iets nieuws te vinden is, maar het is evengoed nog steeds een aardige bron. En is dat onderzoek naar de nieuwe geletterdheid van jongeren nog relevant? Geen idee. Er komen jaarlijks zoveel nieuwe rapporten over die bevolkingsgroep voorbij, dat geloof ik nu wel even.

2007
Google zou 100.000 euro per arbeidsplaats in het datacentrum in België hebben ontvangen. Als dat inderdaad waar was slaan ze dit jaar mogelijk weer hun slag, want een tweede centrum is in aanbouw. De universele bibliotheek bestaat nog steeds niet. Dat WiFi in heel Zeeland mogelijk was wisten we vijf jaar geleden al. Nu gaat men ook echt aan de slag met die kennis.

2008
Weblin was toen een leuke gimmick, maar na een paar weken hield ik het voor gezien. Ik zie nu dat de website nog steeds online is. Verder een beetje meetreuren met Cockney Rebel en het broodnodige ingrijpen bij boekverslaving. Je weet zelf.

2009
Ze bestaan hoor, van die intranetten en kennisplatformen die wemelen van de activiteiten, maar er bestaan nog veel meer sites die slechts draaien op de inzet van een zeer select gezelschap, of die helemaal niet draaien. Proberen kan nooit kwaad, maar geheel in de geest van Google: elimineren soms ook niet. In 2009  beëindigde ik experimenten met Yammer en een intern kennisplatform op Ning. Wat er in zit komt er gewoon niet altijd uit. Wat er niet in zit al helemaal niet. Niet dat het leuk is, maar moedeloosheid kun je wegzingen, door jezelf over te geven.

2010
Tweets kon je ook laten zingen, met UTweet. Das war einmal.

2011
Posterous testen op de iPad. Een prachtige tool, maar gebruiken? Ho maar.

@

Foto

Reageer