clear

zoeken

search

Nog niet enthousiast

02 mei 2012

Nog niet zo lang geleden vertelde een vriend me hoe hij zijn vriendin op weg had geholpen met eboeken installeren op de iPad. Waar de boeken vandaan kwamen maakte haar niet uit, ze wilde het gewoon eens uitproberen. De vriend had in mum van tijd duizenden titels gedownload en hoewel hij moest toegeven dat de tablet die hoeveelheid niet kon bolwerken was hij toch tevreden over de gang van zaken. Uiteindelijk verblijdde hij zijn lief met ruim 60 actuele titels. Voor zowel hem als haar was piraterij geen issue. “Downloaden kan en mag toch gewoon?”

Als je weet dat mensen mediawijzer zijn dan je denkt als het gaat om gratis, als je weet dat de iPad nog steeds bijzonder goed verkoopt en voorlopig zal blijven verkopen en als je weet dat je duizenden titels kunt downloaden of met (o.a.) de iPad probleemloos online kunt lezen op sites als Open Library, Gutenberg en Archive.org, dan is het moeilijk om enthousiast te worden over een online boekenplatform met allerlei beperkingen. Nog moeilijker is het om de klant van nu er voor te enthousiasmeren. Die heb je immers ook al jaren uitgelegd dat de volgende versie van de catalogus heus gebruiksvriendelijker zal worden, om maar eens iets te noemen. Je zou nu wel eens willen verwijzen naar iets dat beter of mooier is, of in ieder geval even goed.

Daar is helaas nog geen sprake van. Ik testte vannacht en constateerde dat ik voorlopig nog even afhaak, qua enthousiasme. Met Raymond hoop ik dat er nog flink gesleuteld zal worden en met Bert herhaal ik de vraag: “waar wachten we op?” Archive.org heeft niet alleen minder belangen als partner, de organisatie is ook al verder. Of lijkt dat maar zo? Of hoeft er helemaal niet gewacht te worden… omdat consumenten sluiproutes vinden? We zullen zien.

Update: aanvullend twee discussies op Storify. Hier en hier.

@

Reageer