clear

zoeken

search

Mark Twain over plagiaat, in 1892

10 mei 2012

Toen Mark Twain er lucht van kreeg dat schrijfster Helen Keller ooit was beschuldigd van plagiaat (haar boek The Frost King zou wel erg veel lijken op Frost Fairies van Margaret Canby) schreef hij haar een brief, die een interessante kijk op intellectueel eigendom bevat. We schrijven1892:

Oh, dear me, how unspeakably funny and owlishly idiotic and grotesque was that “plagiarism” farce! As if there was much of anything in any human utterance, oral or written, except plagiarism! The kernel, the soul—let us go further and say the substance, the bulk, the actual and valuable material of all human utterances—is plagiarism. For substantially all ideas are second-hand, consciously and unconsciously drawn from a million outside sources, and daily use by the garnerer with a pride and satisfaction born of the superstition that he originated them; whereas there is not a rag of originality about them anywhere except the little discoloration they get from his mental and moral calibre and his temperament, and which is revealed in characteristics of phrasing.

When a great orator makes a great speech you are listening to ten centuries and ten thousand men—but we call it his speech, and really some exceedingly small portion of it is his. But not enough to signify. It is merely a Waterloo. It is Wellington’s battle, in some degree, and we call it his; but there are others that contributed. It takes a thousand men to invent a telegraph, or a steam engine, or a phonograph, or a telephone or any other important thing—and the last man gets the credit and we forget the others. He added his little mite—that is all he did. These object lessons should teach us that ninety-nine parts of all things that proceed from the intellect are plagiarisms, pure and simple; and the lesson ought to make us modest. But nothing can do that.

Wijze woorden van oom Mark. De hele brief is te vinden op Letters of Note.

@

Foto: Mediawiki

4 Reacties

  1. Marina Noordegraaf schreef:

    Ja, prachtig. Een mens is een mens ómdat hij voortbouwt op het werk van anderen (neem de iLei ;-)). We noemen plagiaat nu gewoon co-creatie 🙂 Misschien is het verschil tussen plagiaat en co-creatie wel dat je de bij plagiaat imiteert en bij co-creatie (ook nog) combineert.
    Mooie laatste woorden van Mark. Voor intellectueel eigendom lijkt ook al de voetbalwet te gelden. We vergeten de aangevers en onthouden wie er scoort 😉

  2. Rob van Hese schreef:

    Pittig baasje. Las destijds in situ zijn boek Life on the Mississippi – zijn oerbron -; zeer aan te bevelen.

  3. Het zal er voorlopig niet van komen het te lezen, met die stapel boeken die er nog ligt, maar het is genoteerd Roberto, grazie!

  4. Dat verband met co-creatie had ik nog nooit gelegd. Dat is weer iets om over na te denken! Dat van die voetbalwet is helemaal waar. Waarschijnlijk altijd zo geweest ook. Als de spitsen dan maar goed omgaan met dat gegeven is er niets aan de hand…

Reageer