clear

zoeken

search

Eerlijkefoto.nl: betalen voor nieuwsfoto’s?

05 mei 2012

IP meldt dat ANP en Hollandse Hoogte de website Eerlijkefoto.nl hebben gelanceerd, als compensatie voor de strengere aanpak van ongeoorloofd hergebruik van nieuwsfoto’s. Waarom de site JouwANPfoto.nl niet meer voldeed is me niet duidelijk maar feit is wel dat je op die laatste site meer treffers krijgt als je zoekt op ‘Middelburg’. Het gekke is dan weer wel dat de goedkoopste formaten daar minstens 25 euro per afdruk kosten, op Eerlijkefoto.nl ‘slechts’ 3,50 euro.

Op zich vind ik het wel mooi dat ANP met de tijd meegaat. Johan Groenveld van ANP zegt daarover:

Ik vergelijk het vaak met het illegaal downloaden van muziek. Hoe verwerpelijk ook, je verdrijft zoiets niet door alleen maar te roepen: Gij zult niet illegaal downloaden. Het raakte pas uit de mode toen je tegen faire prijzen legaal digitale muziek kon krijgen, zoals via iTunes en later Spotify. Zo’n soort effect hopen wij ook met Eerlijkefoto.nl te bereiken. De site is de afgelopen maanden uitvoerig getest. De hard launch lijkt daarom ook in technisch opzicht verantwoord.

Prima, maar is 3,50 een redelijk bedrag? Voor dat bedrag kun je ook vier mooie apps van 0,79 cent kopen, om maar eens iets te noemen. Of drie boeken van Paulo Coelho. Daar komt dan nog bij dat het aanbod vooralsnog vrij schraal lijkt te zijn. Ik geloof dat ik dan toch liever op zoek ga naar materiaal van niet-professionele gebruikers, bijvoorbeeld via Search Instagram.

Ik ben overigens wel benieuwd naar de software waarmee men illegaal hergebruik wil opsporen. Kan die software ook zoeken in de ommuurde tuin van Facebook? Daar speelt het hergebruik zich tenslotte grotendeels af tegenwoordig. En Tumblr? Instagram? Flickr? Google Plus?

@

4 Reacties

  1. Raymond Snijders schreef:

    Tja, ik ben er nog niet over uit merk ik. Ik vind het een goed initiatief en het aanbod is groot en 'erg Nederlands'. Aan de andere kant kun je de foto's slechts met een zeer beperkte licentie eenmalig gebruiken op mail, facebook, twitter of je blog en dan is 3,50 euro gewoon te veel voor zoiets vluchtigs.

    Ik gebruik stockfoto sites, zowel gratis als betaald en Flickr foto's onder een CC licentie en dan concurreert Eerlijkefoto.nl niet. Als ik betaal voor foto's, dan is het als 'opleuking' van mijn blog en daarvoor heb ik zo af en toe best een euro over (gemiddeld wat ik er voor betaal) maar ik ga geen 3,50 euro neerleggen. Misschien als ik een site over een Nederland(s gerelateerd) onderwerp had? Dan zou dit wel een optie zijn.

  2. Mooi dat je het zo aanpakt. Ik kan me voorstellen dat dit speelt als je echt een nieuwssite bent, maar voor aankleding is er zo enorm veel voorhanden dat ik mezelf dat niet zomaar zie doen. Het is wel meteen ook een pleidooi voor sites als het Geheugen van Nederland en andere beeldbanken. Actueel erfgoed is ook erfgoed, toch? En dan Wikimedia the commons verder uitbreiden, alle fotodiensten die je met twitter kunt gebruiken wat beter ontsluiten, enz. Dan heb je al miljarden beelden. Die heb je nu eigenlijk al. De laatste keer dat ik keek had Flickr al 6 miljard foto's. Facebook wil ik niet eens meer weten 🙂

  3. Heinz schreef:

    Ik zou eerder zeggen dat drie boeken voor 3,50 belachelijk goedkoop is, dan zo'n foto duur.

  4. Tsja Heinz, dat is maar net hoe je er naar kijkt. Een professionele fotograaf of schrijver zal dat waarschijnlijk ook vinden. Maar vanuit het perspectief van de digitale overvloed en de gebruiker die daaraan is gewend…..

Reageer