clear

zoeken

search

Een obscuur muziekarchief in ere hersteld

26 mei 2012

Deze tweet, van de mij onbekende Jason Scott, dook vannacht op in de tijdlijn en slingerde me met één muisklik terug naar 1996, het jaar waarin ik internet pas echt begon te ontdekken. Ik verbaasde me toen vooral over het feit dat een relatief kleine groep individuen verantwoordelijk was voor een groot deel van de informatie die op het web was te vinden. Deze Scott (historicus, filmmaker en archivaris) is het levende bewijs dat zulke individuen nog steeds bestaan…en hun ding doen.

Het klusje waar hij in de tweet naar verwijst is sowieso al indrukwekkend. Als je nu denkt dat je goed thuis bent in de wereld van obscure muziek moet je voor de lol eens door de lijst van artiesten die Scott afgelopen week toevoegde aan Archive.org scrollen; dan weet je weer even hoe weinig je eigenlijk weet.

Maar kijk dan ook eens naar de andere hobby van Scott, Textfiles.com, dat is pas echt een bron om van te smullen. Op mooie opmaak of plaatjes hoef je niet te rekenen, maar de inhoud van al die tekstbestanden is grandioos. Van complete naslagwerken tot opruiend instructiemateriaal: je klikt en leest je er een slag in de rondte. Net als toen, weet je nog?

@

2 Reacties

  1. Ingmar Koch schreef:

    Jason Scott is een held.
    Hij is ook een van de oprichters van Archive Team. Zie bijvoorbeeld deze presentatie over het maken van sojasaus en het bewaren van websites.

  2. Ingmar Koch Die presentatie bewaar ik nog even gezien de lengte (ik keek even paar fragmentjes) maar duidelijk is me wel dat deze man inderdaad veel sympathie verdient. Ook zo mooi die opening op Archiveteam: "
    Archive Team is a loose collective of rogue archivists, programmers, writers and loudmouths dedicated to saving our digital heritage. "

    Like. Dank je.

Reageer