clear

zoeken

search

Anderhalf jaar Middelburg Dronk: feiten en cijfers

07 mei 2012

Deze maand is de website Middelburg Dronk anderhalf jaar online. Soms vind ik het jammer dat juist dat project -nog steeds- een hobbyproject is. Iedere keer als ik evalueer wat ik zoal doe is mijn conclusie namelijk hetzelfde: van Middelburg Dronk word ik het vrolijkst. De verklaring daarvoor is simpel: ik beschouw het als bibliotheekwerk zoals ik bibliotheekwerk het liefst doe. Je neemt een thema dat je interesseert als uitgangspunt. Je graaft in een grote diversiteit aan analoge en digitale bronnen. Je verzamelt de relevante informatie en je ontsluit die zo geordend mogelijk. De slagroom op de taart is de interactie met ‘het publiek’. We krijgen veel reacties op straat of in het café, maar ook op Facebook reageren dagelijks mensen. Dat vinden we tof.

 De stand van zaken, volgens de statistieken van Mediawiki:

  • De site omvat inmiddels 11.159 pagina’s, waarvan 1198 ‘inhoudelijke’
  • telt 8120 bestanden
  • kende 30.377 paginabewerkingen
  • telde 1.233.339 pageviews

We hebben al best veel werk verzet, maar het einde is nog lang niet in zicht. Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de website, er moet nog van alles gedaan worden rondom crowdsourcing in het eggie, we denken na over een boek, er ontbreken nog talloze gegevens en we moeten nog veel onderzoek doen naar gelegenheden die ouder zijn dan het verschijnsel krant. Daarnaast wil ik zelf nog veel meer gaan doen met de actualiteit en met evenementen rondom de horeca nu en zijn er vage contouren van plannen om samen te gaan werken met andere partijen. Ondertussen heeft een collega van de Bibliotheek Oosterschelde zich gemeld met de mededeling dat zij graag ‘Vlissingen Dronk’ zou opzetten. We waarschuwden haar voor het vele werk dat dit met zich meebrengt maar zij verraste ons door terloops te vertellen dat ze al beschikt over vele duizenden bestanden (foto’s en ander materiaal). In die zin is het vooral een kwestie van goed nadenken over een platform dat opschaalbaar is.

Het moge duidelijk zijn: we zijn nog maar net op stoom. Ik had nooit kunnen voorspellen dat ‘een niche’ als dit zoveel variatie zou hebben. Je zou er jarenlang een dagtaak aan kunnen hebben, als je dat zou willen. Zou ik eigenlijk best willen ook trouwens 🙂

Gerelateerd:
Middelburg Dronk op Facebook deel II: promotie daar is aandacht hier
Overige bijdragen

@

Afbeelding boeren voor De Koophandel: Het Geheugen van Nederland

4 Reacties

  1. Erg leuk dat je juist voor dit blog één van de mooiste (de allermooiste, hoe wrang ook, is de foto van de begrafeniskoets van mijn overgrootmoeder Pieternella Roelse in 1926) afbeeldingen van De Koophandel pakt: boeren van Walcheren voor 'hun' kroeg De Koophandel. Prachtig detail: in het raam boven de deur staat de naam Chr. (istiaan) Gabriëlse, mijn oud-oom. Cooool!

  2. Ha Eric-Jan Keulemans
    Ik vind dat zelf ook een van de mooiste. Prachtig scherp en zo mooi illustratief. Een topper!

  3. Marina Noordegraaf schreef:

    Mooi! En ik geloof dat deze passie zich dan wellicht niet direct in pecunia uitbetaalt, maar zeker weten wel indirect op een dag in de tijd. Gewoon omdat je aan datgene wat een mens "gratis" doet echt kan zien what makes him tick. En van dat pond willen ook betalende oodrachtgevers graag een ons 🙂 i.m.h.o.

  4. Ha, daar geloof ik ook wel in Marina, althans: ik wil het in ieder geval graag geloven. Ik ben al heel blij met de dingen zoals ze zijn, maar mijn grootste droom is toch nog steeds om een keer ingehuurd te worden voor iets als dit. Dat je niet eens doorhebt dat je aan het werken bent. Dat je naar eigen inzicht kunt graven, plaatsen en reageren. Dat je de spontane energie zonder omzien kunt aanwenden. Heerlijk! Dan heb ik nog wel meerdere onsjes wellicht 🙂

Reageer