clear

zoeken

search

Waarom Tupacs hologram geen hologram is

17 april 2012

“Tupac-hologram wellicht op tour”, kopt Telegraaf. Ook andere kranten en weblogs spreken van een hologram. Ars Technica echter niet. Dat blog meldt dat het niet om een hologram gaat, maar om een optische illusie die Pepper’s Ghost wordt genoemd:

Only problem? This wasn’t a hologram at all. Rather, it was a clever optical illusion technique known as “Pepper’s Ghost”, which dates back to a technique first described by an Italian scientist in the 16th century.

Ik heb helemaal geen verstand van deze materie en je kunt je afvragen hoe belangrijk een naam of aanduiding nu werkelijk is, maar ik vind het opmerkelijk dat bijna iedereen kiest voor de term hologram, terwijl daar  technisch gezien geen sprake van is. Wat zegt Wikipedia over beide fenomenen?
Over het principe van Pepper’s Ghost:

De bedoeling is dat er een geest verschijnt op het toneel. Tussen het toneel en het publiek staat een glasplaat. Deze staat in een hoek van 45 graden gedraaid. Ergens naast het toneel, op een plek die voor het publiek niet zichtbaar is, staat de persoon die moet verschijnen als geest. (Het kan uiteraard ook om een voorwerp gaan.)
Deze persoon wordt belicht door een felle lamp. Als de glasplaat goed staat, ziet het publiek de weerspiegeling van de persoon in de glasplaat. Maar doordat men er doorheen kan kijken, lijkt het net een geest. Door de lamp langzaam aan te laten gaan, kan men de geest langzaam laten verschijnen; laat men de lamp langzaam uitgaan, dan verdwijnt de geest.

Over holografie:

Holografie (Grieks: holos = volledig en grafein = schrijven) is een manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken, met gebruik van een plat vlak in de vorm van een fotografische film of sensor, of een ingegraveerde structuur. Door de afbeelding uit verschillende hoeken te bekijken lijkt het platte beeld te veranderen zodat de indruk van een ruimtelijk, driedimensionaal beeld bestaat. Het beeld bestaat echter niet echt maar wordt gerepresenteerd door plaatsen waar licht aanwezig is en door plaatsen waar minder of geen licht aanwezig is. Het resultaat kan alleen vanuit een beperkte hoek worden waargenomen.

Dat is toch wat anders, zou je denken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de technologie indrukwekkend is. Op de video ziet het er spectaculair uit in ieder geval. Ik herinner me nog goed dat er een paar jaar geleden een bus vol fans vanuit Middelburg op weg ging naar een videoconcert van Elvis. De kaartjes waren behoorlijk prijzig. Ik vond het toen maar vreemd dat zo veel mensen bereid waren daar 80 euro voor neer te leggen. Maar als ik dan kijk naar bovenstaande video snap ik wel dat de geest van Pepper, of hologrammen, toekomst hebben. Aan de fans zal het waarschijnlijk niet liggen.

Bron: Tupac ‘hologram’ merely pretty cool optical illusion (Ars Technica)

@

2 Reacties

  1. Hallo Edwin, tijd geleden alweer dat ik hier voor het laatst gepost heb.

    Ik snap de gedachte van die 80 euro. Zo zou ik ook denken, maar als je zag wat voor sfeer het opwekte enzo dan begrijp je wel waarom je naar zo'n concert toe zou willen gaan!

    Laatste tijd heb ik nog maar weinig gehoord van hologrammen, filmpje van jouw doet het ook niet meer. Misschien even een nieuwe uploaden? Staan er denk nog wel een paar van op youtube.

    Gr.
    Hans

  2. Ha Hans (welke Hans ben je eigenlijk?) Het lijkt inderdaad wat stiller te zijn rondom dit thema, nu je het zo zegt. Zal er weer eens wat beter op gaan letten. Dank ook voor de attendering. Ik heb het filmpje vervangen.

Reageer