clear

zoeken

search

Trugkieke op YouTube: Dolle Donderdag in Middelburg

20 april 2012

Lange tijd was het zo dat de prachtige beelden van het programma Trugkieke, van Jan-Willem Antheunisse van Omroep Zeeland, online niet te vinden waren, zelfs niet toen die beelden al gedigitaliseerd waren. Dat daar verandering in is gekomen ontdekte ik vanavond toen ik op YouTube bij toeval een serie afleveringen aantrof die vorige maand zijn toegevoegd aan het kanaal van de Omroep. Toen ik vervolgens een kijkje nam op de website van OZ ontdekte ik dat er inmiddels een compleet online archief is aangelegd. Natuurlijk vroeg ik me af hoe lang ik al had zitten suffen, maar een paar eenvoudige zoekacties gaven me geen antwoord op die vraag. De krantenbank echter wel. In een artikel van RenĂ© Schrier, in de PZC van 8 januari 2011, las ik onder meer:

Nieuw is verder dat steeds meer uitzendingen van Trugkieke via uitzending gemist op internet terug te zien zijn en dat zal vanaf september alleen nog maar toenemen. Dan is een foto van een uitzending aan te klikken en dan komt die aflevering in beeld. Ook wordt dan van tevoren aangegeven welke onderwerpen in de uitzendingen aan bod komen.
Als het aan Antheunisse ligt, wordt al het oude beeldmateriaal over Zeeland op een of andere manier digitaal ontsloten. Als het aan hem ligt, komt er bijvoorbeeld in samenwerking met het Zeeuws Documentatiecentrum een Zeeuws filmarchief. Want in Trugkieke is wel de laatste 80 jaar Zeeuwse geschiedenis in bewegende beelden vastgelegd.

Ik heb de attenderingen dus blijkbaar gewoon gemist. Ik vergeef het mezelf maar. Ik ben al lang blij dat ik vanaf Middelburg Dronk nu ook naar dit soort beelden kan verwijzen. Horecagelegenheden zie je weliswaar slechts in flitsen, maar je ziet ze wel. Ik vind dat soort dingen vet, dames en heren. Hulde dus voor de Omroep…en hulde voor Antheunisse.

@

Reageer