clear

zoeken

search

Terug in de tijd: bloggen op 21 april 2006-2011

21 april 2012

Sinds de start in november 2005 schreef ik meer dan 5700 bijdragen op dit weblog. Ik vind het wel aardig eens wat stof van dat archief te blazen. Beklijfden mijn ideeën van toen? Welke zaken hielden mij bezig op een bepaalde datum? Doorstonden handige tools de tand des tijds? Vandaag is het 21 april.

2006
Het is nog altijd een beetje een taboe, om te schrijven over dingen die geen succes waren of beter hadden gekund. In 2006 maakte ik me hard voor gratis internet in de bibliotheek…omdat ik het niet meer aan kon zien. Terloops genoot ik van twee extensies voor Firefox, die ons in staat stelden websites die we bezochten aan te passen aan onze eigen voorkeuren. Ik houd van zulke vrijheden.

2007
Over dat ‘boeken pinnen’ met de Mediamaat heb ik sinds 2007 nooit meer iets vernomen. Ik weet niet of dat een goed of een slecht teken is. Over biebdating hoor je ook niemand meer. Jammer. Ik vond het een interessant concept. Worldcat? Die bron gebruik ik lang niet meer zo vaak als toen. Maar dat zegt niets. Gewone bibliotheekcatalogi gebruik ik zelfs helemaal niet meer. Ik kijk wel uit. En dan te bedenken dat ‘ik niet onze gebruikers ben‘. Maar ik lees nog genoeg hoor, meer dan ooit tevoren zelfs. Maar dan vooral uit de eigen, aangeschafte voorraden. En digitaal uiteraard, net als toen, in het jaar van de Ruyter.

2008
Blogstress? Dat is zoooo 2008. Of verstand hebben van Google dat ook is laat ik in het midden.

2009
Om die meneer die graag de hele avond rondjes loopt kan ik nog steeds hartelijk lachen. Om in te zien dat ieder rondje anders is heb je misschien wel een pilletje nodig. Zou dat ook gelden voor het maken van een mooie presentatie? Soms kom je Powerpoints tegen die in al hun schoonheid aantonen hoe ongeïnspireerd duizenden andere presentaties eigenlijk zijn.
Oh ja. De World Digital Library. Daar keek ik ook nooit meer naar om. Drie jaar later maar eens kijken wat het ding inmiddels doet op de zoekterm ‘Middelburg’. Te weinig. Dag aandacht.
Voor Google Labs had ik wel altijd aandacht. Jammer dat daar wel het mes in is gezet.

2010
De metafoor van de lamme en de blinde gebruik ik nog steeds regelmatig. Je ziet dat duo overal.

2011
Internetcijfertjes. Je hebt er niet zo gek veel aan, maar ze bieden enige houvast als je halsstarrigen wilt uitleggen dat ze verkeerde accenten leggen, bij het uitvoeren van al die papieren tijgers die doen voorkomen alsof men de toekomst wél serieus neemt.
De extensie Super Google Reader gebruik ik nog steeds, met plezier.
De iPadproef van die Rotterdamse school was vorig jaar nog opmerkelijk. Nog even en het is gekker als je als school blijft experimenteren met boeken.
Door problemen te ontkennen verdwijnen ze niet. De politiek gelooft blijkbaar nog steeds het tegenovergestelde.

@

Reageer