clear

zoeken

search

Oorlog! Amazon verlaagt prijzen eboeken

13 april 2012

Sinds ik me in december voor het artikel in InformatieProfessional verdiepte in de gangen van Amazon, Apple en Google op het gebied van eboeken, kijk ik anders naar het nieuws over dat onderwerp dan voorheen. De berichten over de prijsafspraken die Apple zou hebben gemaakt met uitgevers vind ik extra interessant. Natuurlijk heeft Apple dat gedaan, dat kan bijna niet anders. Het bijna-monopolie van Amazon moet immers gebroken worden als andere partijen ook nog een rol willen spelen.

Nog interessanter is de reactie van Amazon. Juist op dit moment verlaagt het de prijzen van vele eboeken, soms wel met 5 dollar per titel. De moderne consument is daar misschien niet meteen van onder de indruk, maar het zou me niets verbazen als die zet het startsein is voor een boekenoorlog die zijn weerga niet kent. Dit gaat tenslotte om heel groot geld en hele grote belangen.

In de oude wereld Europa knikkebollen we nog even verder, op dit gebied. Het is nog net iets te ver van ons bed wellicht. Maar val niet in slaap. Nog dit jaar wordt er aan de poort geklopt, let maar op.

Gerelateerd:
Amazon.com, de Brutus van het boekenrijk
Amazon verkoopt meer e-boeken dan hardcovers
Eboeken uitlenen via Amazon
Samenwerking Amazon en bibliotheken voor digitalisering en distributie oude boeken

@

4 Reacties

  1. Zjanet schreef:

    Wat ik nog altijd niet begrijp is dat ik zoveel Engelstalige ebooks niet kan/mag kopen. "Not available in your country." Vanwege copyright. Ik begrijp daar geen hol van.
    En dat ze de prijs verlagen is de hoogste tijd. Kijk eens naar Candlelight. Een volwaardig boek voor 2,95. Daar zouden uitgevers eens een voorbeeld aan moeten nemen.

  2. Krijg je die meldingen bij Amazon? Ik heb het zelf wel gezien bij Google Books. Zal ook wel te maken hebben met rechten en licenties. Het is opvallend hoeveel vertraging de 'uitrol' in Europa heeft in ieder geval. Met je mening over prijsverlagingen ben ik het helemaal eens. Maar geloof wel dat dat door gaat zetten. Vraag en aanbod…

  3. Zjanet schreef:

    Maar het is toch onverklaarbaar dat ik wel het papieren boek maar niet het ebook kan kopen? Kan niemand goed uitleggen denk ik. En als de prijzen drastisch naar beneden gaan dan neem ik niet eens meer de moeite om zo'n boek "ergens" te downloaden. En ik denk dat veel mensen zo zullen redeneren.

  4. Erg behoudend en defensief inderdaad. Mensen betalen echt wel voor content als het schappelijk is, en als miljoenen mensen 2 euro betalen loop je net zo hard binnen als dat er duizenden 10 euro betalen, toch?

Reageer