clear

zoeken

search

Onbekende genoegens

11 april 2012

De liefhebber herkent het bovenstaande plaatje uit duizenden. Zojuist las ik het verhaal van ene Adam Capriola, die zich bijna een jaar geleden afvroeg wat de oorsprong is van de afbeelding die door Joy Division bekend werd gemaakt. Het is een fascinerend speurverhaal, dat je -opnieuw- doet nadenken over copyright. Iedereen staat wel eens op reuzenschouders, zoveel is wel duidelijk.

Gerelateerd:
Kom, kom niet zo somber! Beter ga je naar de film!

@

9 Reacties

 1. Peter de Kock schreef:

  Ik krijg ineens een flashback zeg. Het was in die tijd dat ik Joy Division leerde kennen via een piratenzender die vanuit Belgie uitzond. Elke vrijdagavond Joy Division op de radio. Dus ik naar de lokale platenzaak om de platen van Joy Division te kopen. Antwoord: die zijn niet meer te krijgen. Niet veel later woonde ik in Vlissingen en vond daar in de rekken bij Sjiep alle platen van Joy Division. Ik heb ze van mijn bescheiden studiebeursje meteen allemaal gekocht.   

 2. Laurens Lammers schreef:

  Dus deze afbeelding valt in de categorie 'not copyrighted'? Beetje vergelijkbaar met het anarchistenteken?

 3. Daar lijkt het inderdaad wel op. Mensen die het recht wel claimden deden dat in ieder geval ten onrechte. Gekke is natuurlijk ook dat het in feite een geautomatiseerde uitdraai is…

 4. Haha Peter, mooie flashback. Dat was geen beste platenzaak dan…of was dat nog van voor de tijd van de automatisering en had hij gewoon te weinig catalogi op voorraad?

 5. Bart Janssen schreef:

  Joy Division. Those were the days. Lekker somberen in een donkere kelderkroeg in Roermond. We lost control.

  Mooi detectiveverhaal. Leuk om te weten waar die afbeelding vandaan komt. Zelf ook met zo'n T-shirt rondgelopen, maar me toentertijd nooit afgevraagd wat het precies voorstelde of waar het vandaan kwam.

 6. Haha Bart, ook gij. Cool.

 7. Peter de Kock schreef:

  Allebei de redenen die je noemt maar ik denk dat de belangrijkste reden was dat ze gewoon geen zin hadden er even moeite voor te doen het voor me uit te zoeken. Die platenzaak bestaat natuurlijk niet meer Sjiep in Vlissingen trouwens ook niet meer.   

 8. Er was ook nog een Sjiep in Middelburg. Het uithangbord zie je nog op //www.middelburgdronk.nl/wiki/%27t_Hoekje. Ik kocht daar graag cd's. Mijn allereerste ooit kocht ik daar ook. Dealing with it van Dirty Rotten Imbeciles. Way to go!

 9. Peter de Kock schreef:

   Grappig dat bord weer terug te zien, vooral dat 'hi fi'. 

Reageer