clear

zoeken

search

Hoe bibliotheken het nieuws haalden in 2012

15 april 2012

Als je in de krantenbank van LexisNexis ‘bibliotheek’ als zoekterm intikt krijg je -terugbladerend tot 1 januari 2012- de volgende krantenkoppen in beeld:

 1. De bieb mag niet dicht  
 2. Dronter bieb minder open
 3. Bibliotheek gaat zich bezinnen
 4. Bibliotheek zoekt samenwerking
 5. Bieb genegeerd door Renkum
 6. Bibliotheek moet gedwongen inkrimpen
 7. Bibliotheek in actie om filialen open te houden
 8. Bibliotheek dicht
 9. Bibliotheek in t nieuw
 10. Bibliotheek Aalst verder zonder vrijwilligers
 11. Politiek zwijgt terwijl tijd weg tikt voor bibliotheek
 12. Onderwijs: Functie van bibliotheek niet achterhaald
 13. Bibliotheek baalt en treurt
 14. Verhuizing naar nieuwbouw – Bibliotheek in najaar in GKC
 15. Bibliotheek moet flink bloeden
 16. Bieb krimpt binnen muren De Meijer
 17. Bibliotheek kan toe met minder ruimte
 18. Plan bibliotheek dit voorjaar
 19. Bibliotheken in Borsele stimuleren ouders om met baby te gaan lezen
 20. Bezuinigingen – Betula en BOA delen ruimten
 21. Bibliotheek bezorgt boeken bij zieken
 22. Bibliotheek heeft grote plannen
 23. Bieb bezint zich op toekomst
 24. Bibliotheek breekt records: meer uitleningen, bezoekers èn leden
 25. In 2011 meer bezoekers en meer uitgeleend dan in 2010 – Bibliotheek Brummen en Eerbeek in de lift
 26. Minder leden bibliotheek

Je mag zelf je conclusies trekken, maar ik hoop dat niemand het me kwalijk neemt als ik zeg dat iets schort aan de marketing van bibliotheken. Natuurlijk zijn de bezuinigingen van nu belangrijk nieuws, maar we moeten toch wel in staat zijn om iets meer positief en vernieuwend nieuws onder de aandacht van het journaille te brengen? Wij, met onze vier miljoen leden en onze duizenden medewerkers?

@

5 Reacties

 1. En nu is het nog maar april… Ben benieuwd hoe het lijstje eruitziet op 31 december. De 'toekomst' voor 'de bieb' begint nu. Niet over drie of acht jaar, maar nu. Deze tijd, met al z'n nieuwe (technologische) ontwikkelingen biedt tal van kansen. Zeker op het gebied van sociale media en online communicatie kan de bibliotheek een nieuwe functie gaan vervullen. Lees- en schrijfvaardigheid zullen de komende jaren alleen maar belangrijker worden, nu steeds meer communicatie via de sociale media gaat plaatsvinden. De bibliotheek kan in deze revolutie een leidende rol gaan spelen, maar alleen dàn wanneer men met visie en lef deze toekomst tegemoet durft te treden en niet vanuit angst het verleden krampachtig vast wil houden.

 2. En nu is het nog maar april… Ben benieuwd hoe het lijstje eruitziet op 31 december. De 'toekomst' voor 'de bieb' begint nu. Niet over drie of acht jaar, maar nu. Deze tijd, met al z'n nieuwe (technologische) ontwikkelingen biedt tal van kansen. Zeker op het gebied van sociale media en online communicatie kan de bibliotheek een nieuwe functie gaan vervullen. Lees- en schrijfvaardigheid zullen de komende jaren alleen maar belangrijker worden, nu steeds meer communicatie via de sociale media gaat plaatsvinden. De bibliotheek kan in deze revolutie een leidende rol gaan spelen, maar alleen dàn wanneer men met visie en lef deze toekomst tegemoet durft te treden en niet vanuit angst het verleden krampachtig vast wil houden.

 3. Eerlijk gezegd begon die toekomst wat mij betreft een paar jaar geleden al maar ben het voor de rest helemaal met je eens. Aan de kansen zal het niet liggen, aan de keuzes wel.

 4. Saskia schreef:

  Ik vind nummer 19 toch erg positief! Maar je hebt gelijk…..het is vooral ja maar ipv ja en…..l

 5. Ha Sas, dat is een van de weinige inderdaad :-p

Reageer