clear

zoeken

search

De eerste profiteur van Middelburg Dronk?

03 april 2012

Ok. Over foto’s online en rechten heb ik al veel te veel geschreven. Laat ik het voor nu even samenvatten met de opmerking dat we, ten behoeve van Middelburg Dronk,  veel materiaal van particulieren krijgen, maar ook  putten uit de beeldbanken van de Zeeuwse Bibliotheek, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en die van het Zeeuws Archief (al telt die laatste bron inmiddels niet meer mee vanwege de watermerken die daar gebruikt worden; dan hergebruik je dus helemaal niets meer). Hoe het allemaal precies zit is voer voor de professionals van weleer, maar feit is dat we wel altijd keurig aan bronvermelding doen. Daarom denk ik dat we een goede bijdrage leveren op het gebied van promotie van lokaal en regionaal erfgoed.

Dat was het goede nieuws.
Namelijk: vorige week lag in m’n stamhut een enveloppe voor me achter de bar. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar toen ik de inhoud van de enveloppe bekeek kreeg ik het gevoel dat iemand met een geavanceerde fotoprinter afdrukken had gemaakt van foto’s die op Middelburg Dronk staan. Ik kende de plaatjes namelijk stuk voor stuk. Van de toedracht wist ik niets, dus ik ging er maar vanuit dat de afzender zelf aan het printen was geslagen en de afdrukken (die veel weghebben van glimmende ansichtkaarten) had geschonken voor promotiedoeleinden.
Vandaag zag ik de afzender, nadat ik elders een prettig veldonderzoek had gevoerd met een andere Middelburger. Ik vroeg hem naar zijn printer. Daarop liet hij me weten dat hij de afdrukken had gekregen van iemand die de foto’s -waarschijnlijk- voor een euro per stuk had gekocht op de Middelburgse boekenmarkt.
Ik vloekte en lachte tegelijkertijd. Ik denk dat ik weet wie de verkoper is en ik denk dat ik weet waar hij de foto’s vandaan haalt. Dat vind ik ergens wel mooi. Bovendien: de foto’s zijn niet ons eigendom. We gebruiken ze alleen op een website zonder commerciële bedoelingen…en stellen daarbij dat iedereen zonder commerciële bedoelingen die ook weer mag hergebruiken.
Als je prints maakt en die verpatst ben je volgens mij wel commercieel bezig. Van bronvermeldingen is geen sprake meer. Als je vrijheid van informatie propageert en hoopt dat iedereen de impact van piraterij inziet, dan mag je niet zeiken…maar hier ga ik lekker toch zeiken. Weet je wat die gozert vraagt voor Zeeuwse boekjes die hij zelf eerder die ochtend opkocht bij een andere kraam? Deze man is een uitzuiger.
En uitzuigers verdienen geen respect… die verdienen koekjes van hun eigen stinkdeeg.
@

2 Reacties

  1. CHIDO schreef:

    Weet je meteen waarom het Zeeuws Archief aan watermerken doen… 😉

  2. Ha Chido,

    Daar moest ik ook nog aan denken, maar dan vind ik het dus nog steeds een van irritantste moves ooit. Als je  erfgoed online niet kunt downloaden ga je op zoek naar alternatieven. Ik bezoek de Beeldbank in ieder geval niet meer omdat ik er niets meer mee kan. Dat is ook niet meer verwijzen, noemen, aanprijzen, enz. In het tijdperk van de overvloed en korte aandachtsspanne is dat tamelijk dodelijk, denk ik. Neemt niet weg dat je dan ook altijd weer van dit soort grappenmakers zult tegenkomen, natuurlijk.

Reageer