clear

zoeken

search

Bibnet lanceert sociale versie Aquabrowser

10 april 2012

Vorige week besprak ik voor Bibliotheekblad één van de websites van Het Provinciaal Bibliotheekcentrum van de provincie Antwerpen, die van Bibliotheek Balen. Aan die website is nog genoeg aan te merken maar ik kwam toch uit op een 7,5 als rapportcijfer, omdat ik zeer gecharmeerd was van de wijze waarop onze Vlaamse collega’s binnen het platform Isis de Aquabrowser hebben gekoppeld aan WordPress. Ik verbaasde mij daarbij ook nog eens over de extra functionaliteiten die de Aquabrowser daar biedt. Functionaliteiten die in het Zeeuwse ook al lang op de verlanglijst staan, maar om een of andere reden nooit zijn geïmplementeerd.

Vandaag leer ik dat het nog beter en uitgebreider kan. Het is wederom Vlaanderen dat de weg wijst. Bibnet deze keer. Zij lanceren a.s. vrijdag een nieuwe versie van zoeken.bibliotheek.be, met nieuwe functionaliteiten als directe links naar de eboeken van Google Books en DBNL, links naar Digileen, Spotify en iTunes, suggesties van UiTinVlaanderen, Last.fm en LibraryThing, Mogelijkheid tot delen op Facebook en Twitter en      Integratie van Google Analytics en aandacht voor zoekmachineoptimalisatie. Dat klinkt veelbelovend! Het gehele persbericht:

Er is een nieuwe versie van de bibliotheekcatalogus op komst voor bibliotheken aangesloten bij een Provinciaal Bibliotheeksysteem. //zoeken.bibliotheek.be zal er beter uitzien, sneller werken en boven alles nog meer gericht zijn op een betere ervaring voor de bezoeker. Zo krijgt elk item een eigen etalage: een resultaat geeft onder meer covers, recensies, flapteksten en informatie over de auteur weer. Er zijn links naar audiofragmenten in Spotify en iTunes, en naar e-boeken van DBNL of Google Books.

In de resultatenpagina krijg je bovendien doorkijkjes naar UITinVlaanderen, Last.fm, de persmappen van Mediargus en Librarything. Heel veel – met nog meer onderweg: niet alleen inhoudelijk, maar ook functioneel.
Wat betekent dat voor lokale bibliotheken? Deze nieuwe AquaBrowser technologie (“Liquid” gedoopt) zal de komende periode uitgerold worden in Vlaanderen. Aangesloten bibliotheken uit Limburg en de VGC zullen deze catalogus dit najaar kunnen gebruiken, de andere provincies (die reeds met de vorige versie werkten) volgen in 2013. Natuurlijk zal de lokale versie gestoeld zijn op de lokale collectie, en niet op de volledige Vlaamse collectie.

Deze nieuwe catalogus is een wereldprimeur. De catalogus draait op de ook in Nederland gekende AquaBrowsertechnologie, die voor het eerst in vijf jaar een grote update krijgt. Hiervoor sloegen de Vlaamse provincies, Bibnet en het Nederlandse Serials Solutions Medialab de handen in elkaar. Het is de bedoeling om begin 2013 heel wat Vlaamse bibliotheken met deze technologie uit te rusten.

Gerelateerd:
Bibliotheek.be kiest voor Drupal
Gratis (e-) boeken DBNL in Vlaamse Aquabrowser
De mooie nieuwe jas van Bibliotheek.be
Brugge tilt Aquabrowser naar een hoger niveau

@

2 Reacties

  1. Fkraak schreef:

    Ga zo voort! Wij kunnen nog wat van onze zuiderburen leren!

Reageer