clear

zoeken

search

Artikel: Het nieuwe bloggen komt eraan

06 april 2012

Een half jaar geleden verkende ik het platform Jux, was onder de indruk en blogde erover. Daarna keek ik er niet meer naar om, omdat je die luxe nu eenmaal hebt, in het tijdperk van overvloed. Voor een artikel voor Wegener wilde journalist Laurens Lammers me desondanks een aantal algemene vragen stellen over Jux, in relatie tot ‘traditioneel bloggen’. Fragmenten van mijn antwoorden werden vandaag gepubliceerd in het artikel ‘Het nieuwe bloggen komt eraan’. Net als vorige keer werd dat artikel niet gepubliceerd door de PZC, maar wel door De Stentor, Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad.

Sinds wanneer blog je al?
Sinds november 2005

Hoe anders is bloggen anno 2012 vergeleken met vijf tot tien jaar geleden? 
Natuurlijk is de techniek van de bekendste blogplatformen sterk verbeterd en hebben de platformen meer mogelijkheden maar die hebben de manier m.i. van bloggen niet wezenlijk veranderd. Het belangrijkste verschil met toen is de enorme versnippering, zowel van content als aandacht, door het succes van sociale media. Toen werd er vaker gereageerd op teksten op de weblogs zelf, nu op Twitter. De een trekt zich digitaal terug op Facebook, de ander deelt zijn informatie via Instagram. En waar men voorheen ergens op reageerde met een paar zinnen, reageert men nu met een plusje, een duim of een retweet. Een van de gevolgen daarvan is traditionele weblogs ook steeds visueler zijn geworden, en soms minder lange tekste bevatten. Een gevolg is ook dat de ‘intimiteit’ van ‘de blogosfeer’ veel terrein heeft verloren aan de massaliteit van alle media samen.

In hoeverre sluit een blogplatform als Jux aan bij de veranderingen die het bloggen heeft ondergaan?
Het platform is zeer laagdrempelig door het gebruiksgemak en de vloeiende presentatie. Je kunt er ook mee uit de voeten op een iPad. Je kunt er heel snel een eenvoudige maar mooi vormgegeven website mee maken, zonder voorkennis en je kunt de site desgewenst meteen delen via de belangrijkste sociale media. Dat sluit goed aan op de populariteit van andere laagdrempelige platformen als Tumblr.com. Jux is zeer geschikt voor een generatie die de mogelijkheden graag benut zonder zich er te veel in hoeven verdiepen en daarmee ook geschikt voor bloggers anno 2012

Wat was je eerste indruk van Jux? 
Visueel verleidelijk en gebruiksvriendelijk, maar na de eerste kennismaking keek ik er niet meer naar om. Er zijn te veel alternatieven waar ik al vertrouwd mee ben. Een reden om over te stappen is er (nog) niet.

Wordt Jux terecht geschaard onder de microblogsites? Jux is toch veel meer dan het schrijven van een kort berichtje? De boodschap die je wilt overbrengen kun je bovendien zo groot maken als je maar wilt.
Het is maar net wat je verstaat onder een microblogplatform. Op websites als Tumblr.com zie je dat de meeste gebruikers ervoor kiezen om berichten te plaatsen die uit niet veel meer bestaan dan een paar regels tekst of uit alleen foto’s. Je kunt andere gebruikers ook volgen. Omdat dit veel overeenkomsten heeft met een dienst als Twitter worden deze platformen soms ook microblogs genoemd. Er zijn echter ook duizenden gebruikers die wél lange teksten plaatsen. Ik beschouw Jux daarom niet als een microblogsite, ook al zal het wel vaak als zodanig gebruikt worden. Zelf trek ik de grens liever bij de beperkingen van het systeem zelf. Op twitter kun je niet meer dan 140 tekens gebruiken. Dat is toch een belangrijk verschil.

Is Jux vooral een dienst die ons webpagina’s op een geheel andere manier wil doen ervaren als dat we gewend zijn?
Zo zie ik het niet. Jux richt zich sterk op het visuele aspect, maar dat zie je ook terugkomen bij traditionele platformen (zoals de dynamische, mobiele interfaces van bijvoorbeeld Blogger en WordPress). Daarnaast worden diensten als Pinterest en Instagram ook in korte tijd groot door hun benadering van mobiel en visueel. Misschien is het wel de insteek van de makers van Jux, maar ze zullen hun best moeten doen om zichzelf er echt mee te onderscheiden. De manier waarop, en de snelheid waarmee, je media kunt integreren is nog wel bijzonder. De recente toevoeging van Google Streetview aan het platform vind ik best bijzonder.

Wat is Jux volgens jou het meest: de makkelijkste manier om te bloggen, de mooiste manier of een manier die het beste aansluit op het gebruik ervan op een iPad?
Dat laatste.

Zou jij als ‘old school’ blogger nog zonder een reactiefunctie kunnen (die ontbreekt op Jux)?
Kunnen wel, maar ik koester reacties nog altijd. Het is prima dat je die nu ook krijgt op Facebook, Google Plus of Twitter, maar als er een interessante discussie wordt gevoerd onder een bijdrage heb je alles toch bij elkaar, binnen de context. Daar houd ik van, misschien juist wel nu alles zo versnipperd is.

@

Foto: Annie Maessen

Reageer